Social

În doar câteva luni, satul Bulboaca s-a transformat spectaculos dintr-o localitate modestă în una modernă

În doar câteva luni, satul Bulboaca s-a transformat spectaculos dintr-o localitate modestă în una modernă

În doar câteva luni, satul Bulboaca s-a transformat spectaculos dintr-o localitate modestă în una modernă în care oamenii sunt mândri că trăiesc. Autorităţile au reparat drumurile, au instalat iluminatul stradal, au apărut şi marcajele rutiere. Și localnicii au contribuit cu ce au putut. Au făcut curățenie pe lângă gospodărie și au vopsit gardurile. Totul pentru că Bulboaca va deveni, pentru o zi, capitala Uniunii Europene.

Andrei trăieşte în centrul satului Bulboaca şi și-a renovat faţada casei. Amplele lucrări de renovare nu le-ar fi pornit dacă nu era summitul european.

„Atunci vreau să fie gata, să vadă că e curat, e frumos. Iată vecinul tot face. O terminați până pe 1 iunie? Numaidecât. Dar cât scoateţi din buzunar pentru lucrări? Of, deja am scos vreo 30 de mii şi încă trebuie. Doar dvs. lucrați? Eu cu mâna mea o fac. Şi mai aveţi puţin? Puţin, încă oleacă răbdare. Când termin casa vreau şi un flag european. Pentru Europa!”

VADIM CHEPTĂNARU jurnalist TVR MOLDOVA: „Cea mai mare schimbare ţine de drumurile din localitate. Acestea au fost reparate în timp record, iar potrivit localnicilor șoselele sunt chiar mai bune decât în capitală. Totuşi, la o intersecție, se pare că asfaltul s-a terminat.”

„Cum s-au schimbat drumurile în sat? Ooo. Minunat.”

O spune convins și Sergiu, şofer pe microbuzul care circulă pe ruta Bulboaca – Anenii Noi.

„Noi nici nu am ştiut că o să se repare cândva drumurile astea, am crezut că o să fie veșnic aşa, dar ce s-a mai schimbat în sat? Fântânile, au mai dat cu vopsea, au pur bordurile astea, buruiana au retezat, tot frumușel, gardurile s-au vopsit.”

„Drumurile cum vă par ca șofer? Foarte bune. Mai bune ca la Chișinău? Acum da, la Chișinău sunt drumuri şi mai rele. Noi la Bulboaca mergem pe drumuri ideale.”

„S-a schimbat spre bine. Şi stație nouă văd că aveţi. Da, da, staţie, da.”

„Cum arată Bulboaca mai nou? Arată frumos. Așteptați ziua de 1 iunie? E clar, tare așteptăm. Pentru noi e o mândrie să vină atâția reprezentați a multor ţări. Ați vrea să îi întâlniți cu flori? Clar că da, cum e primit la moldoveni cu flori, care e mai șef cu colaci şi sare, pâine.”

Potrivit primarului , 95% din lucrări au fost finalizate iat totul va fi gata la timp.

ION BERZOI primarul satului Bulboaca: „Am amenajat 4 intrări, 4 stații, iluminat stradal absolut tot, cositul, o parcare, acum 2 garduri sub formă de tricolor de 30 de metri, înălțimea 3 metri. Acum mai sunt niște lucrări de pavare, bordură.”

Summitul Comunității Politice Europene va avea loc la crama din satul Bulboaca, Anenii Noi, la 35 de kilometri distanță de Chişinău. Locul a fost ales în afara oraşului pentru a minimiza perturbarea vieţii cotidiene. Poliția face apel către toţi cetăţenii să își planifice din timp traseul de deplasare în zilele de 31 mai, 1 și 2 iunie, accesând drumurile adiacente spre aeroport, evitând arterele principale ale Chișinău, precum și deplasarea în anumite intervale de timp pe ruta Chișinău – Bulboaca și retur.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter