Politic

Tentativa lui Veaceslav Platon de a corupe angajații Batalionului „Pantera", în timp ce se afla în închisoare, analizată astăzi la Judecătoria Chişinău

Tentativa lui Veaceslav Platon de a corupe angajații Batalionului „Pantera", în timp ce se afla în închisoare, analizată astăzi la Judecătoria Chişinău

Tentativa lui Veaceslav Platon de a corupe angajații Batalionului „Pantera", în timp ce se afla în închisoare, a fost analizată astăzi la Judecătoria Chişinău. Magistraţii au examinat probele, inclusiv înregistrările audio-video, date temporar dispărute. Platon este fugit din Republica Moldova si este judecat în lipsă.

Şedinţa a fost publică iar avocaţii lui Veaceslav Platon s-au făcut din nou remarcați.

ION CREŢU, avocat: „Procuratura va face un comunicat de presă, cum interpretează ei aceste înregistrări. Partea apărării va interpreta în alt mod, pentru că noi considerăm că aceste înregistrări demonstrează nevinovăţia lui Platon Veaceslav. Doar prin înregistrea de către presă, fiecare om va înţelege, conştientiza dacă Platon Veaceslav este vinovat sau nu.”

VITALIE CODREANU, procurorul de caz: „Acele probe care azi vor fi examinate, eu consider că nu pot fi date public.”

Judecătorul a respins cererea avocaților şi a continuat cu examinarea probelor. Acestea ar demonstra că, în 2016, în timp ce se afla în detenţie, Veaceslav Platon le-ar fi promis mascaţilor apartamente în Chișinău, automobile sau câte cinci mii de euro pentru a-i permite lucruri interzise de lege.

VITALIE CODREANU, procurorul de caz: „Nu fac niciun comentariu. - De ce? - Nu pot, am altă şedinţă. - Să ne spuneţi despre probele de astăzi. - V-am explicat. V-am explicat.”

Aceste probe urmau să fie prezentate la începutul lunii mai, dar au fost rătăcite. La sfârșitul lunii au fost regăsite în camera de păstrare a corpurilor delicte din Judecătorie. Avocaţii lui Platon resping toate acuzaţiile și susțin că au făcut propria expertiză a probelor în Federaţia Rusă.

ION CREŢU, avocatul lui Veaceslav Platon: „A fost citită stenograma care au efectuat-o experţii Centrului Naţional Anticorupţie. Toate cuvintele, singuri aţi auzit, cum nu se desluşesc. De fapt, se desluşesc. Demonstrează altceva decât ceea ce îi este încriminat că dumnealui ar fi propus mijloace băneşti. Era doar o glumă.”

O nouă şedinţă de judecată va avea loc pe 8 iunie și vor fi audiaţi mai mulţi martori în şedinţă închisă, în condiţii speciale. ReAmintim că, în 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială "Pantera". Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a fugit din Republica Moldova în vara anului 2021.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter