Studiile medicale arată că cele mai multe decese din Republica Moldova sunt cauzate de boli cardiovasculare, oncologice, respiratorii sau metabolice. Deloc întâmplător, din spitale lipsesc mulţi medici având chiar aceste specialităţi. Ar mai fi nevoie de încă o mie de doctori în toată ţara iar acest deficit s-ar putea adânci, pentru că şaptesprezece la sută din cei care profesează acum sunt pensionari, spun autorităţile din sănătate.
Medicii de familie sunt specialiștii de care are cea mai mare nevoie sistemul medical din Republica Moldova. În satul Opaci, raionul Căușeni, nu există un medic de familie permanent de peste 10 ani. În fiecare săptămână, doctori din capitala raionului vin să consulte o populație de peste 2.500 de locuitori, ceea ce generează timpi mari de aşteptare pentru pacienţi.
ELIZAVETA CUCIURCĂ, asistent medical: Doi medici vin în fiecare joi. Se fac aici mari cozi, fiindcă populaţia e mare şi necesită foarte mult să avem medic în sat.
Asistentele medicale din policlinică se străduiesc să facă față solicitărilor, dar fără un medic de familie nu pot oferi toate serviciile necesare. De aceea, unii pacienți sunt nevoiţi să meargă la Căușeni pentru consultații de specialitate.
ZINAIDA CHICĂROŞIE, asistent comunitar: Eu sunt mai mult cu bătrânii. Mă duc pe la pacienţi pe acasă, bătrâni, familii vulnerabile. Măsor tensiunea, pulsul, injecţii pun, colecte analizele dac trebuie."
"Trebuie să te duci la Căuşeni. Trebuie să te programezi mai întâi şi apoi să vii acasă azi şi deja în altă zi deja când eşti programat."
Aceeaşi problemă este şi în spitalele raionale. De exemplu, Spitalul Raional Căușeni "Ana și Alexandru" ar mai avea nevoie de 15 medici specialiști și cinci asistente medicale. Pentru intervenții chirurgicale complexe, pacienții trebuie să ajungă la Ștefan Vodă sau la Chișinău.
Din cauza lipsei de personal specializat, medicii sunt deseori nevoiți să lucreze peste program şi să se folosească de ajutorul studenților veniţi în practică.
VALERIU URSATI, medic ginecolog, şef secţie: Neonatologi nu avem de vreo câţiva ani, de zeci de ani. Specialişti în domeniul obsretică şi ginecologie, mai avem că vin şi fac servicii de noapte, vin studenţi de la Chişinău, de la Bender medici. Dar nu este aceasta ieşire din situaţie.
O altă problemă e şi faptul că unii din cei care profesează în acest domeniu sunt pensionari. Numai la această unitate sanitară, din cei peste 400 de medici şi asistenţi, 27 sunt pensionari. Specialiştii cu studii de licenţă în domeniul medical vor primi o indemnizaţie unică de 250 de mii de lei, dacă se vor angaja în localităţile rurale, conform repartizării Ministerului Sănătăţii. Decizia a fost aprobată săptămâna aceasta de Guvern iar banii vor fi oferiţi în două tranşe.
ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii: 120 de mii de lei după șase luni de activitate și 130 de mii de lei - după al treilea an de activitate, când vor intra în anul patru şi deja cinci. Este una din politicile motivaţionale improtante recomandate de OMS. Vreau să menţionez că puţine ţări au atâtea politici motivaţionale pentru tinerii specialişti.
În instituţiile sanitare din Republica Moldova lucrează acum peste 12.300 de medici.