Actualitate

MApN de la București demontează informația potrivit căreia avioane F-16 ucrainene decolate din România au făcut zboruri de probă spre Odesa: „Nu este pentru prima dată când pe canalele rusești de comunicare sunt publicate informații false”

post-img
Avion F-16

InfoRadar, o platformă prin care MApN participă activ la combaterea dezinformărilor, semnalează o știre falsă apărută pe canalul pro-Kremlin Rybar de pe serviciul de mesagerie Telegram, conform căreia analiștii militari ruși susțin că „au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO, de la baza aeriană Fetești, unde piloții ucraineni sunt antrenați”.

Aceeași sursă pro-Kremlin transmite „oficial” că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia, scrie defenseromania.ro.

După cum precizează platforma InfoRadar, așa-zisele „informații oficiale” transmise de canalul pro-Kremlin Rybar sunt false. Aeronavele F-16 transferate din Regatul Țărilor de Jos în Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16 inaugurat în luna noiembrie 2023, unde sunt instruiți în prezent piloți militari români, nu ucraineni. Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center - EFTC) de la Fetești a fost inaugurat în data de 13 noiembrie 2023.

În prezent, la Centrul European de Instruire F-16 sunt instruiți doar piloți români. În marja Summitului NATO de la Vilnius din 11 iulie 2023, România și-a manifestat intenția de a instrui piloți străini după îndeplinirea tuturor condițiilor necesare. 

Așadar, aeronavele F-16 transferate de Forțele Aeriene Olandeze la centrul de la Fetești sunt utilizate doar în procesul de pregătire și instruire a piloților de F-16 – încă o dată, doar români, la acest moment, și nu pentru executarea unor misiuni de luptă.

Nu este pentru prima dată când pe canalele rusești de comunicare sunt publicate informații false privind aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. O informație falsă similară celei vehiculată recent pe canalele de dezinformare rusești a fost combătută în ianuarie 2024 pe platforma InfoRadar.

De la declanșarea invaziei ilegale a Federației Ruse în Ucraina, România, în calitate de membru al Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, de natură strict defensivă și proporțională cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale, cu respectarea strictă a normelor de drept internațional.

De altfel, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimea de către Federaţia Rusă, începând cu anul 2014, aeronavele Forțelor Aeriene Române acționează în cadrul misiunilor de Poliție Aeriană şi a celor de Poliţie Aeriană întărită, alături de aeronave de luptă ale partenerilor, sub comandă NATO.

Aeronavele românești care participă la misiunile de Poliție Aeriană întărită execută aceste misiuni exclusiv în spațiul aerian al României, în scopul întăririi capacităţii de reacţie şi descurajării unor posibile acțiuni ostile. 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter