Resursele economice controlate de unsprezece indivizi și companii aflate pe lista de sancţiuni internaţionale, au fost blocate de autorităţile de la Chişinău. Pe listă sunt fugarii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, dar și deputata Marina Tauber. Autorităţile spun că aplicarea măsurilor restrictive are menirea să contra-careze ameninţările hibride ruseşti. Experţii susțin că măsura e binevenită dar este una cu efect întârziat.
Decizia de a bloca fondurile celor aflați pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene pentru tentative de destabilizare a republicii moldova, a intrat de ieri în vigoare. Pe lingă Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și Marina Tauber, pe listă mai sunt Gheorghe Cavcaliuc, Victor Petrov, Arina Corșicova, Dumitru Chitoroagă și alţii. PERSOANELE SANCŢIONATE DE CĂTRE CIS (Consiliul Interinstituțional de Supervizare) Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul "Frauda bancară" Vladimir Plahotniuc, cercetat penal în dosarul "Furtul Miliardului" Marina Tauber deputat, cercetată în dosarul "Finanţare ilegală a fostului Partid Şor" Gheorghe Cavcaliuc, liderul partidului "Pace", fugar, cercetat penal Victor Petrov, membrul al Adunării Populare a UTA Găgăuzia Igor Ceaika, om de afaceri Arina Corșicova, complicele lui Ilan Șor, director executiv al companiei Telesistem TV Chiril Guzun, liderul Asociației Obștești "Scutul Poporului"; Dumitru Chitoroagă, administratorul Media Resurse Dmitrii Miliutin, șef adjunct al Departamentului de informații operaționale al Direcției 5 a FSB; Victor Petrov, membrul al Adunării Populare a UTA Găgăuzia Maria Albot, fost deputat Asociația Obștească "Scutul Poporului".
DANIEL VODĂ purtător de cuvânt al Guvernului „:Acum, aceste conturi sunt diferite pentru că situaţia fiecărei persoane este diferită, ca acţiune: Serviciul Fiscal de Stat a primit indicaţia din partea acestui Consiliu ca în decurs de 24 de ore, adică de la publicarea în Monitorul Oficial, de ieri şi până astăzi, urmau să fie blocate aceste conturi şi să ia sub control direct toată informaţia care vizează aceste transferuri”.
Măsura de blocare a fondurilor este pe o perioadă nedeterminată.
DANIEL VODĂ purtător de cuvânt al Guvernului: „Blocarea acestor fonduri este decisă până la epuizarea tuturor suspiciunilor legate de activitatea acestora”.
Experţii de la Chişinău cred că implementarea acestor măsuri e tardivă dar autorităţile îşi dezvoltă mecanisme legislative menite să răspundă ameninţărilor de la Kremlin în preajma alegerilor prezidenţiale. Aplicarea restrictiilor este şi un avertisment pentru alte persoane care se vor alinia grupărilor criminale.
MIHAI ISAC expert în politică externă: „Chiar dacă astfel de măsuri par tardive, luate cu întârziere, trebuie să înţelegem şi complexitatea unor astfel de măsuri. Măsura este binevenită, e şi ca un avertisment pentru alte persoane din Republica Moldova care se pot lăsa antrenate în astfel de jocuri şi, desigur, o astfel de decizie poate fi baza unei măsuri ulterioare care să fie luate mult mai rapid împotriva altor persoane”.
Consiliul inter-instituțional de supervizare, care monitorizează implementarea în Republicii Moldova a legii Magnitsky, a fost creat de govern la începutul acestui an. Decizia CIS a fost luată pe 1 august, însă a intrat în vigoare o zi mai târziu, după publicarea în Monitorul Oficial. Măsurile restrictive internaţionale ale UE au fost introduse pentru prima dată în aprilie 2023, la cererea autorităţilor de la Chişinău.