Actualitate

R. Moldova, pentru a deveni o țară membră UE, va trebui să se schimbe într-un timp istoric relativ scurt în mod categoric, politolog

post-img
Cristian Pârvulescu

„R. Moldova va fi sprijinită atâta vreme cât poziția pro-europeană va continua, iar dacă situația se degradează la Chișinău, lucrurile vor fi foarte greu de redresat”, susține politologul Cristian Pârvulescu.

„R. Moldova pentru a deveni o țară membră a UE va trebui să se schimbe într-un timp istoric relativ scurt în mod categoric. Reforma pe care au făcut-o țările baltice a fost dificilă, dar pentru R. Moldova va fi și mai dificilă de aceea dacă statul de drept și justiția sunt esențiale, reforma în ceea ce privește agricultura și economia este iarăși foarte importantă. R. Moldova va fi sprijinită atâta vreme cât poziția pro-europeană va continua, va fi clară. Sper că partenerii europeni ai R. Moldova or să înțeleagă că este o investiție care merită pentru că dacă în momentul acesta dificil R. Moldova nu este sprijinită și situația se degradează la Chișinău, lucrurile vor fi foarte greu de redresat, iar miza devine nu doar politică, ci și economică, Până și pentru cei din Transnistria ar putea fi interesant din punct de vedere economic această cale europeană să continue, dar trebuie să vadă și ei, pentru a-și diminua acest potențial distructiv, o serie de pași pe care UE îi face în continuare. Sunt mulți pași de făcut, dar asta nu înseamnă că R. Moldova nu ar putea benefecia cât de curând de poziția avantajoasă în care se află”, a menționat Cristian Pârvulescu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

Totodată, politologul român este de părere că autoritățile R. Moldova ar trebui să apeleze la partenerii externi pentru a depăși crizele cu care se confruntă.

„Rusia face totul pentru a bloca această guvernare reformistă, nu este o surpriză. Rusia face ceea ce ne așteptam să facă, nu putea să facă cadouri unui Guvern pe care nu l-a așteptat, pe care nu l-a dorit, pe care îl consideră pro-american, chiar un instrument al americanilor și o marionetă a Bucureștiului, dar în condițiile astea Guvernul trebuie să găsească toate soluțiile, să bată la toate porțile. Exemplu lui Zelenski mi se pare cât se poate de clar. Același lucru ar trebui să îl facă și R. Moldova pentru că R. Moldova este într-o situație cât se poate de proastă cu riscurile ca situația internă să se degradeze. Situația este foarte critică și în alte state din UE, în R. Moldova este mult mai gravă: creșterile de preț au fost extraordinar de mari pentru că marja de intervenție rusească în special în zona energetică asupra întregii economii a fost imensă și așa cum arată și sondajele starea de spirit devine din ce în ce mai ostilă și asta pentru că oricâte eforturi nu ar face guvernul, bugetul R. Moldova este atât de mic încât nu poate să acopere toate nevoile societății moldovenești și de aici e și nevoia asta a unei coordonări cu aliații strategici ai R. Moldova, cu România care trebuie să devină mult mai activă și căreia trebuie să i se atragă atenția că trebuie să fie alături de R. Moldova în momentele dificile care urmează. Și cred că pe de altă parte putem cere partenerilor occidentali să intervină fiecare cu o contribuție și pentru a sprijini R. Moldova pentru că suntem încă în vară și situația este gravă, ce se va întâmpla la toamnă – iarnă când riscul unei crizei energetice majore bate la ușă”, a afirmat Cristian Pârvulescu.

Prezent în cadrul aceleeași emisiuni, fostul deputat, Partidul Platforma DA, Alexandru Slusari, a menționat că, acum, responsabilitatea PAS e și mai mare, după un an de mandat, având în vedere că inflația în R. Moldova a atins cote mari.

Alexandru Slusari

„E nevoie de corectarea cursului în domeniul economic și, în special, în ceea ce ține de controlul asupra prețurilor, putem să vorbim mult și bine de majorări de pensii, dar prin faptul că Guvernul a declarat liberalism excesiv și a spus că toată inflația se datorează factorului extern, în acest sens s-a dat undă verde pentru monopoliști, reforma regulatorie cu Consiliul Concurenței, cu ANRE așa și nu a avut loc și băieții șmecheri adaugă încă 20-30 la sută la toată inflația importată. Și noi vedem că inflația avansează și crește mai repede decât cheltuielile sociale. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, noi cunoaștem bine că statut de candidat nu îți oferă nicio garanție și cunoaștem foarte bine țările care de zeci de ani au acest statut, pe de o parte. Pe de altă parte, statut de candidat este cel mai bun teren pentru modernizarea țării când vin multe fonduri structurale de pre-aderare și sub acest aspect, cu atât mai mult, în această situație grea, acum responsabilitatea guvernării se dublează, cu atât mai mult este important să fie revizuit cursul, să fie făcută foarte bine analiza la toate greșelile făcute timp de un an, de adus mai multă competență, de avut un dialog mult mai eficient cu societatea și de schimbat, în primul rând, modalitatea de comunicare. Probabil că e nevoie ca guvernarea totuși să încerce să facă un front comun. Simt cât de mare este dezamăgirea și cât de mare este critica. Mi se pare că totuși tot segmentul pro-național, pro-european, pro-român e nevoie de consolidare, încercarea de a corecta cursul economic, în primul rând și cumva de îmbunătățit actul de guvernare prin implicarea altor persoane: din societatea civilă, din alte partide. E nevoie dacă noi nu vrem ca grupările criminale, pro-ruse să revină înapoi, încă nu e târziu, dar timpul curge în defavoarea vectorului pro-european. Dacă nu acum, noi riscăm să fim pe mai mulți ani în mocirla estică, în orbita Federației Ruse, de acolo de unde nu o să avem ieșire. Este necesar acum cât mai multă responsabilitate și cât mai mult dialog larg în societate în susținerea aderării”, a menționat Alexandru Slusari.

Vasile Grădinaru

„Când au fost validate mandatele de deputat și am format guvernul, noi eram conștienți de unele crize care erau la acel moment și care urmau să vină și mai puțin am putut anticipa războiul din Ucraina, care, de fapt, el ne-a provocat cele mai mari probleme. Noi am promis oamenilor anumite lucruri și noi am ținut morțiș să ne onorăm obligațiile noastre: o bună parte din ele, din angajamentele pe care le-am făcut în campanie, le-am și onorat; o bună parte încă urmează să le facem. Desigur că nu întotdeauna viteza cu care se realizează aceste angajamente corespunde cu așteptările oamenilor, însă noi continuăm să facem aceste lucruri pentru că cetățenii după 30 de ani de așteptare, de schimbare a sistemului și, în special, vorbim despre sistemul de drept, și-au cam pierdut răbdarea. Și-ar fi dorit într-o lună de zile să fie curățenie generală, însă dacă vrem să construim un stat puternic, instituții puternice, corecte și bazate pe principii de drept, acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte, dar putem să le facem”, a menționat Vasile Grădinaru, deputat PAS.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter