Actualitate

Chișinăul riscă să rămână fără apă potabilă

Chișinăul riscă să rămână fără apă potabilă

Autorităţile municipale nu au găsit soluţii pentru achitarea datoriilor acumulate de Apă-Canal Chişinău către furnizorul de energie electrică. De pe 1 februarie, capitala Republicii Moldova riscă să rămână fără apă potabilă. Primarul Ion Ceban amenință că primele instituţii care vor fi deconetate vor fi cele ale statului. Guvernul îi atrage atenția că datoriile față de furnizorii de energie țin doar de relațiile comerciale dintre intreprindera Apă-Canal şi furnizor.

Directorul Apă-Canal Chişinău susține că datoria de peste 74 milioane de lei către Premier Energy a fost provocată de lanțul de scumpiri din ultimul an.

IRINA GUTNIC director S.A. "Apa-Canal Chişinău": „Dacă în sectorul gazelor naturale şi a energie electrice s-au intervenit prin toate modalităţile posibile: injectari de bani, ajustări de tarife, schimbarea actelor legislative, doar la serviciul public de alimetare cu apă şi canalizare nu s-a intervenit. La începutul anului 2022 datoria faţă de furnizori erau de 45,2 mil lei, dintre care 10 mil pentru energia electrică, 7,4 mil lei gaz. La 26 ianuarie 2023 , datoria totală către furnizorul de energie electrică era de – 74,2 mil lei la energie; şi faţă de furnizorul de gaze – 31,3 mil lei”.

Irina Gutnic crede că sunt necesare acţiuni imediate din partea statului pentru achitarea datoriilor istorice, în caz contrat, la 1 feruarie, Chişinăul va rămâne fără apă potabilă. Ea cere și schimbarea metodologiei şi ajustarea tarifelor.

IRINA GUTNIC director S.A. "Apa-Canal Chişinău": „Deconectările amânate de Premier Energy nu rezolvă problema, pentru că tarifele aprobate de ANRE la data de 11 ianuarie nu acoperă nici măcar consumul curent de energie electrică. Dacă se intervine la deconetarea blocului adminsitrativ. Cel mai grav ar fi că s-ar sista aprovizionarea oraşului cu apă. Acţiunea imediată ţine de intervenţia statului cu un suport financiar care să acopere datoriile istorice”.  

Primarul Ion Ceban ameninţă că primele instituţii care vor fi deconectate de la apă şi canalizare vor fi Guvernul şi Parlamentul.

ION CEBAN primar general Chişinău: „Dacă nu se scumpea gazul cu 700%, avem un tarif de 6,4 ori mai mare decât acum un an. Energia electrică de 3 ori. În condiţiile în care nu se întâmpla asta poate că Apa-Canal făcea faţă. Le este în cot că din februarie Chişinăul poate rămâne fără apă. Am propus ca deconectările să  înceapă de la Guvern, Parlament şi alte instituţii de stat aşa ca  la WC să meargă la copăcel şi nu sunt devină cu nimic ceilalţi angajaţi”.

Contactați de TVR Moldova, responsabilii de la Guvern au declarat că datoriile Apă-Canal Chişinău țin de relațiile comerciale dintre întreprindere şi furnizorul de energie electrică.

COMUNICATUL GUVERNULUI: „Tariful la apă este aprobat de ANRE, instituție independentă de reglementare, a cărei independență este protejată de legislație. În cazul altor furnizori, au fost aprobate tarife care permit recuperarea devierilor financiare anterioare, deci cazul Apă Canal nu este diferit de alte companii. Datoriile față de furnizorii de energie țin de relațiile comerciale cu furnizorii, care se negociază, pot fi reeșalonate și argumentate în fața autorității de reglementare”.

Săptămâna trecută, premierul Natalia Gavrilița a solicitat Inspecției Financiare să verifice cum s-au cheltuit banii de către regia Apă-Canal din subordinea Primăriei Chişinău şi cauzele datoriilor.
Deşi vor ajustarea tarifelor, Apa-Canal Chişinău nu a cerut acest lucru.  ANRE precizează că pentru a ajusta tarifelor, Apă-Canal trebuie să vină cu o solicitare argumentată în cifre şi nu declarativă. Pe 27 ianuarie, ANRE a inițiat un control la Apă-Canal Chișinău pentru perioada ultimilor trei ani. Agenţia a anunţat că în tarifele pentru apă şi canalizare, aprobate în ultima perioadă, sunt incluse toate cheltuielile necesare, inclusiv pentru pierderile de apă în rețea dar şi pentru consumul de energie electrică. Ultima ajustarea a tarifelor a fost pe 11 ianuarie. Consumatorii casnici achită pentru apă potabilă 11,12 lei/m3, iar pentru canalizare 4,18 lei per m3.

TARIFE PENTRU APĂ ŞI SERVICII DE CANALIZARE
valabile din 11.01.2023

Apă potabilă              - 11,12 lei/m3 (+2,47 lei/m3)
Servicii de canalizare    -  4,18 lei/m3 (+ 2,14 lei/m3)

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter