Social

Tradițiile românești s-au reunit la Soroca

Tradițiile românești s-au reunit la Soroca

Cele mai frumoase tradiţii româneşti au fost prezentate în satul Voloviţa, raionul Soroca, în cadrul unui eveniment numit "Scrisoare din Basarabia". Programul face parte din proiectul transfrontalier "Matematica fără frontiere", dedicat elevilor din România şi din Republica Moldova.

Cei 24 de elevi veniți din România, au adus cu ei, la Soroca, veşminte populare şi au prezentat tradițiile specifice zonei pe care o reprezintă.

"Suntem aici in cadrul proiectului "Matematica fără frontiere". Deci putem spune că matematica inițial ne-a unit, dar nouă ne place să îmbinăm utilul cu plăcutul şi aşa că ansamblul Școala Gimnazială Paltin, din Vrancea am venit să vă încântăm cu un mic moment şi de asemenea să împărtășim tradiții şi obiceiuri reciproce."

"Dansurile, obiceiurile şi tradițiile sunt foarte frumoase şi îmi place tare mult in aer liber, chiar este frumos."

"Vorbim aceeași limba, suntem fraţi de peste Prut, toţi am făcut o comunitate foarte frumoasă. S-a legat o prietenie intre noi."

"Am prezentat cântece la fluier, la caval, împreună cu fetele şi dansuri din zona Paltinului, a județului Vrancea."

ION TĂTARU director, Gimnaziu, Păltiniș, judeţul Vrancea, România: "Noi derulăm un proiect internațional "Matematica fără frontiere". L-am început acum 7 ani. Am avut destul activități, din punct de vedere al pedagogiei noastre iar acum iată-ne şi cu ceea ce simțim de o parte şi de alta, simbolic al Prutului, dar cu trăiri mari de tot."

Elevii din România au vizitat cele importante obiective turistice din zona Sorocii. Acum o lună, și copiii din Volovița au vizitat România.


SVETLANA RAHIMOV director, Gimnaziu, Volovița, raionul Soroca: "Am fost in câteva vizite la dumnealor şi acum i-am invitat la noi la un program amplu unde să valorificăm tradițiile noastre românești de pe un mal al Prutului şi de pe celălalt. Si sperăm acest parteneriat să fie unul de durată pe parcursul anilor."

Proiectul transfrontalier "Matematica fără frontiere" a fost iniţiat în anul 2017, iar beneficiarii sunt elevii din mai multe instituții de învățământ din Republica Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter