A crescut brusc numărul celor ce se imbolnavesc de Covid în Republica Moldova. Într-o săptămână, numărul celor diagnosticaţi s-a dublat. Specialiştii spun că ar putea fi vorba despre o nouă sub-tulpină a virusului, care a fost depistată deja în mai multe ţări. Medicii colectează probe pentru a confirma existența acestei subtulpini. Autoritățile ne dau asigurări că situatia e sub control.
Săptămâna trecută, au fost înregistrate aproape 1400 de cazuri de COVID-19, dublu faţă de săptămâna anterioară. Din aceste cazuri, 18% sunt in rindul copiilor.
MIHAELA GALERU mamă: „S-a început cu temperatură agresivă, de 39 – 40 de grade. Credeam că e viroză. După care am făcut teste şi am văzut că e pozitiv. MUSCA Şi de sâmbătă ne-am internat, pentru că deja era pneumonie, a fost una ascunsă, nu tuşea. A avut răceli, viroze, dar nu am avut aşa, a fost greu pentru noi să trecem, pentru că mai avem un bebeluş, care posibil s-a infectat.”
La Spitalul de Boli Contagioase sunt internaţi 41 de copii bolnavi de COVID. Doi dintre ei sunt în stare gravă. Medicii recomandă parintilor să-şi testeze copiii bolnavi încă de la aparitia primelor simptome.
TATIANA MIRONOV medic infecţionist, Spitalul Clinic de Boli Contagioase de Copii: „Săptămâna trecută, în comparaţie cu săptămâna anterioară, s-a raportat o creştere a incidenţei de două ori mai mult decât anterior. Simptomul principal este febra, astenia, copiii sunt mai pasivi, mai apatici, mănâncă mai prost, apare rinoreea. În unele cazuri se pot agrava cu pneumonii, cu amigdalite.”
Specialiştii spun că această creştere ar putea fi cauzată de noua variantă a tulpinii Omicron - ,,Flirt" cu simptome precum tusea, febra, dar şi pierderea mirosului şi a gustului.
VEACESLAV GUȚU director adjunct, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică: „Posibil acum, datorită călătoriilor, vacanţelor în care pleacă oamenii, posibil că şi în Republica Moldova să se înregistreze tulpina Flirt, care şi cauzează această creştere de cazuri. Urmează să fie secvenţieri, doarece pentru procedura de secvenţiere sunt anumite reguli. - Când ar putea rezultatele acestor secvenţieri? - Deocamdată nu vă pot spune deoarece abia se colectează aceste probe, când o să fie - vom anunţa.”
COVID-19 a slăbit imunitatea copiilor. În prezent, la Spitalul Clinic "Valentin Ignatenco" sunt 32 de copii cu pneumonie.
ALEXANDRU HOLOSTENCO director, Spitalul Clinic de Copii "Valentin Ignatenco": „Termenul mediu de aflare a pacienţilor a fost cinci-şase zile, acum avem cazuri de aflare în staţionar cu pneumonie şi de 7, 12 sau chiar 14 zile, până la două săptămâni. Am avut cazuri de pneumonii complicate, cu pleurezie, tratament chirurgical.”
Medicii recomandă dezinfectarea frecventă a mâinilor și izolarea in caz că pacientii sunt testaţi pozitiv la COVID. Vaccinul rămâne cea mai eficientă masură de preventie. În Republica Moldova sunt disponibile aproape 9 mii de doze de vaccin nou, destinat tulpinii Omicron.