Este aglomeratie în punctele de trecere a frontierei Leușeni şi Sculeni din Republica Moldova. Peste 400 de tiruri erau dimineaţa în cele două vămi iat timpul de aștepare era de două zile. Trafic intens a fost și săptămâna trecută chiar dacă vameșii au lucrat la capacitate maximă. Autorităţile se laudă că au găsit o soluţie şi vor implementa un proiect pentru reducerea timpului de aşteptare pentru şoferii de camioane.
Valeriu Sărăteanu și-a aşteaptat rândul în cabina camionului pentru a trece prin vama Leuşeni. Transportă metale la București şi se plânge că e nevoit să piardă mai mult în vamă decât de obicei.
VALERIU SĂRĂTEANU, şofer de TIR: „Da cum să nu retrăieşti. Iată eu retrăiesc acum cu asta. Să mă văd în partea cealaltă, să mă duc să fac declaraţia de tranzit la români. Şi să mă duc să depun actele. Că îţi pune amendă şi apoi cine, şoferul e vinovat.”
Aceiași soartă o au sute de șoferi. Mulți dintre ei duc marfă la mii de kilometri in occident dar sdunt nevoiti să stea cu zilele in vama Leușeni.
„Trebuie să merg aproape o săptămână. Îs trei mii de kilometri. Eu nu înţeleg de ce aşa reţinere. Eu asta nu înţeleg. Aici te oboseşti emoţional, acolo fizic.”
„Condițiile din vamă lasă de dorit. Șoferii nu au unde face baie, prepara mâncare şi să meargă la toaletă în condiții normale. Îmi cer scuze, că o să mă arătaţi la televizor. Nici o toaletă nu este. Trebuie să te duci prin burieni. Vă spun cum este.”
„Mai puţin mergi decât stai în vamă. Foarte mult stăm. Am de mers aproape o lună, mai exact 20 de zile. Urmează Bulgaria, unde situaţia este similară.”
In urmă cu 3 zile, un şofer de TIR din Republica Moldova a murit în vama română, la Sculeni, în urma unui stop cardiac. Un caz asemanator a fost și la Leuşeni iar politia a inceput o ancheta. Vameșii lucrează la capacitate maximă, dar deseori se întâmplă să nu facă față numărului mare de TIR-uri din cauza infrastructurii depășite. De la începutul războiului din Ucraina, fluxul de camioane din punctele de trecere Leuşeni şi Sculeni a crescut de câteva ori.
VALERIU COPTILEŢ, inspector vamal, PTF Leuşeni: „Când este blocată partea română, noi le stopăm aici. Ca să nu blocăm trecerea peste pod, şi să blocam trecerea şi pentru persoane fizice. Numărul de angajaţi este suplinit. Dacă înainte erau 14 -15 oameni în tură, acum suntem câte 22.”
După declanșarea războiului în Ucraina, majoritatea transportatorilor exportă în UE prin vămile din Republica Moldova. Punctul de trecere a frontierei Leuşeni este cel mai tranzitat. Zilnic, pe aici trec aproape 500 de camioane, iar pe la Sculeni, în jur de 200. Aproape 60 la sută dintre acestea sunt din Ucraina. Pentru a degaja traficul trasfrontalier, autoritățile de la Chișinău au anunțat o serie de măsuri, inclusiv implementarea asa-numitul-ui rînd electronic. Până acum însă, nicio metodă eficientă nu a fost însă implementată.