Social

Treizeci de studenţi din Republica Moldova au participat la o competiție de dezvoltare a soluţiilor pentru promovarea turismului

Treizeci de studenţi din Republica Moldova au participat la o competiție de dezvoltare a soluţiilor pentru promovarea turismului

Treizeci de studenţi din Republica Moldova au participat la o competiție în care au avut sarcina de a dezvolta soluţii pentru promovarea turismului, în special cel din mediul rural. Ideile au fost evaluate de un juriu, iar la final, cei mai buni au fost premiaţi. Proiectele lor pot fi puse în aplicare de companiile interesate.

Competiţia s-a desfăşurat timp de două zile într-un camping din raionul Criuleni iar participantii au propus dezvoltarea unei platforme digitale pentru turismul rural şi ecologic, ghiduri digitale pentru drumeţii, strategii de marketing şi inovaţii integrate în oferta turistică.

ANA MARIA LOZOVOI, coordonator Hackaton: „Am divizat echipele în două tipuri, sunt echipele non tehnice şi cele tehnice. Echipele tehnice vor lucra la un produs de pormovare a proiectelor, iar echipele tehnice vor lucra la o platformă digitală sau la un site web depinde de ce va selecta echipa să implementeze. Pentru asta am pregătit şi cinci mentori. Fiecare domeniu are mentorul său”.

DORIN ERHAN, participant: „Împreună noi am elaborat o strategie de dezvoltare a pensiunilor din RM, o strategie bazată pe agrofitness.
Agrofitness-ul de fapt este o idee revoluţionară de turism pentru că nu implică odihna pasivă, dar odihna activă şi implicarea oamenilor în diferite experienţe rustice”.

VICTOR CHILARI, participant: „Consider că avem nevoie de o platformă unde să avem listate mai multe întreprinderi, unde turiştii care doresc să viziteze locuri de după Chişinău să aibă aşa o platformă şi o idee ar fi ca printr-o călătorie să acopere mai multe locaţii”.

Travel Hackaton 2024 este organizat în cadrul proiectului Educaţie antreprenorială prin digitalizare în turism.

TATIANA ZELIZNÎI, mentor Hackaton: „Fiecare câştigător, va fi un top trei, va primi câte un premiu pentru efortul depus. Ei nu au dormit o noapte întreagă, au stat mai mult de 24 de ore pentru a pregăti aceste proiecte minunate şi după aia, ele vor fi date către companiile care au fost ca suport la acest eveniment care deja vor decide cum vor implementa aceste proiecte”.

Hackatonul a fost finanţat de Proiectul USAID Competitivitate şi Rezilienţă Rurală în Moldova şi implementat de Asociaţia Obştească Comitetul Naţional ICOM Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter