Politic

Sergiu Litvinenco, la un an de la preluarea portofoliului Justiției: Voi fi foarte sincer, multe lucruri s-au făcut, dar și mai multe încă trebuie făcute

post-img
Sergiu Litvinenco

„Se împlinește un an de când am preluat mandatul de Ministru al Justiției. Voi fi foarte sincer – multe lucruri s-au făcut, dar și mai multe încă trebuie făcute. Suntem la un început de drum și era important să ne asigurăm că suntem pe drumul cel bun”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook,

Care sunt principalele lucruri pe care am reușit să le facem?

1)  Am pornit curățărea instituțiilor din domeniul justiției de persoane cu  deficit de integritate și cu un grad scăzut de performanță  profesională. Pentru aceasta am instituit comisia de pre-vetting, care  verifică integritatea tuturor aspiranților la funcțiile de membri în  CSM, CSP și colegiile acestora. Până la sfârșitul anului trebuie să avem  un nou CSM și un nou CSP. Acestea ar fi primele foruri curățate care  vor trebui să asigure, în paralel cu alte măsuri, asanarea sistemului de  procurori și judecători.

2)  Am asigurat independența Procuraturii și a procurorilor, înainte de  toate față de clanurile oligarhice și grupurile de interese. Ca urmare,  au fost demarate investigații față de liderii sau exponenții tuturor  grupărilor oligarhice.

3)  Pe baza modificărilor legislative, care au introdus Comisia de  preselecție constituită din experți notorii internaționali, a fost ales  un nou procuror-șef al Procuraturii Anticorupție cu experiență de  procuror în SUA și cu istoric semnificativ în gestionarea dosarelor de  corupție. Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție și-a început  activitatea de la 1 august 2022.

4)  Au fost adoptate o serie de acte legislative, care facilitează  confiscarea extinsă a averilor obținute ilicit și îmbunătățește  mecanismul de recuperare a bunurilor infracționale. De asemenea, a fost  modificată legislația în vederea permiterii judecării inculpaților care  au fugit sau care nu sunt în țară. Astfel, s-au creat toate condițiile  legale pentru ca cei care au furat să fie condamnați, iar averea lor să  fie confiscată.

5) A fost eficientizat mecanismul de declarare a averilor.

6)  Au fost înăsprite sancțiunile pentru corupția politică și electorală,  precum și sancțiunile pentru finanțarea ilegală a partidelor. Corupția  mare începe prin finanțarea ilegală a partidelor și tentativele de  fraudare a alegerilor.

Ce direcții prioritare avem pentru următoarea perioadă?

1)  Promovarea proiectului de lege pentru reformarea Curții Supreme de  Justiție, astfel încât aceasta să devină o instituție de casație, să  aibă competențe restrânse și să asigure în primul rând uniformizarea  practicii judiciare și respectarea ei de către instanțe. De asemenea,  numărul judecătorilor CSJ va fi micșorat, iar cei care vor fi numiți în  noua componență a CSJ urmează să treacă o verificare obligatorie a  integrității și a profesionalismului.

2)  Promovarea proiectului de lege pentru evaluarea externă extraordinară a  judecătorilor și procurorilor. Aceștia vor fi evaluați sub aspectul  integrității, iar cei care nu dețin această calitate vor fi excluși din  sistem.

3)  Promovarea proiectului de lege pentru revizuirea competențelor  instituțiilor din domeniul luptei anticorupție. Statul Republica Moldova  trebuie să fie mai eficient în combaterea marii corupții.

4)  Promovarea proiectului de lege pentru instituirea mecanismului de  confiscare civilă (non-penală) a averii, care nu poate fi justificată,  în conformitate cu standardele CtEDO și jurisprudența Curții  Constituționale.

Ca  fiecare cetățean, îmi doresc să avem finalitate pe toate investigațiile  pornite. Vreau ca cei care au furat de la oameni să fie condamnați la  pușcărie, iar averea lor să fie confiscată. Sunt sigur că finalitatea va  veni. Cu mult mai devreme decât cred unii și cu mult mai devreme decât  asta s-a întâmplat în alte state.

Investigarea  și finalizarea cazurilor de corupție politică, ce au avut loc de-a  lungul anilor și care au avut ca rezultat subminarea statului și  sărăcirea oamenilor, nu înseamnă politizarea Justiției, ci din contra,  triumful acesteia, deoarece cetățenii cer să li se facă Dreptate. Dacă  funcționarii publici sau diverși actori politici pot demonstra  legalitatea averilor, atunci sunt în afara oricărui pericol și se pot  bucura în continuare de toate drepturile și libertățile cetățenești. Dar  dacă averile lor nu pot fi justificate, atunci ei trebuie să fie  pedepsiți, iar bunurile obținute ilegal să fie întoarse societății prin  confiscare. Urmărirea și pedepsirea unui politician care a furat nu este  politizare, ci Justiție!, susține ministrul.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter