Economic

Forum de afaceri pentru dezvoltare durabilă, la Chișinău. Peste 150 de lideri din sectorul privat şi-au dat întâlnire cu reprezentanţii statului

Forum de afaceri pentru dezvoltare durabilă, la Chișinău. Peste 150 de lideri din sectorul privat şi-au dat întâlnire cu reprezentanţii statului

Peste 150 de lideri din sectorul privat, locali şi internaţionali, şi-au dat întâlnire cu reprezentanţii statului la Forumul de afaceri privind Dezvoltarea Durabilă. S-a discutat despre colaborarea dintre companii şi autorităţi pentru creşterea Republicii Moldova, atât pe plan economic cât şi social.

Soluţii pentru combaterea sărăciei, reducerea discriminărilor de orice formă, industrializarea şi inovarea au fost în centrul discuţiilor purtate la forum.

CAROLINA BUGAIAN director, companie de telefonie mobilă: „Primul obiectiv durabil care a fost este incluziunea digitală şi de la momentul când ne-am lansat urmărim acest obiectiv pentru a aduce o întreagă lume în mâinile clienţilor noştri. Astfel de evenimente sunt foarte importante fiindcă se împărtăşesc cele mai bune practici”.

LUDMILA ANDRONIC director, producător de bere: „Am integrat principiile de dezvoltare strategică durabilă în tot lanţul nostru valoric. De la produsul agricol, pentru că o parte noi îl procurăm local, apoi în producţie pentru ca să fie eficientă, corectă şi aşa mai departe Şi de asemenea toate companiile primul lucru care l-au făecu este să investească în societate pentru că asta pare cel mai vizibil”.

TATIANA UDREA coordonator programe, UN Women: „În parteneriat cu sectorul privat noi promovăm egalitatea de gen şi abilitarea femeilor la locul de muncă, în comunitate şi pe piaţa de desfacere.Cu siguranţă steriotipurile ne joacă festa şi aici avem foarte mult de lucru la capitolul conştientizare, ori acest lucru trebuie făcut în comun cu toţi actorii, instituţiile ONU, dar şi de către instituţiile naţionale şi întregaa societatet”.

Liderii din sectorul privat care au reuşit să-şi extindă afacerile şi peste hotarele ţării au împărtăşit din experienţele lor de succes şi au arătat cum pot fi puse în practică obiective ambiţioase de dezvoltare.

ANA GROZA director executiv, Asociaţia Investitorilor Străini: „Având în vedere că s-a iniţiat negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE, agenţii economici din ţară vor fi nevoiţi să implementeze careva cerinţe suplimentare. Şi astăzi colegii din Asociaţia Investitorilor Străini vor veni cu exemple practice cum aceştia implementează aceste criterii şi indicatori şi pentru a stimula şi pentru a împărtăţi din experienţa lor şi companiilr mici şi mijlocii”.

DUMITRU ALAIBA ministrul Economiei şi Digitalizării: „Sarcina şi provocarea cea mare este să oferim nivelul necesar de prosperitate, de incluziune, de calitate a vieţii pe care fiecare cetăţean îl merită şi pentru ca să atingem acest scop trebuie să avem asemenea discuţii”.

Ajuns la a doua ediţie, forumul este organizat de biroul ONU în Republica Moldova și Asociația Investitorilor Străini, în parteneriat cu Guvernul de la Chişinău.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter