Social

Prin Centrul Vechi al Chișinăului se repară trotuarele

Prin Centrul Vechi al Chișinăului se repară trotuarele
Sursa video: TVR MOLDOVA

Prin Centrul Vechi al Chișinăului se repară trotuarele. Și ca la orice lucrare edilitară apar și nemulțumiri. Ba că se taie rădăcinile copacilor, ba se muncește de două ori într-un loc pentru că proiectul a fost modificat. Autoritățile au însă explicații.

DANIELA DANILOVA reporter TVR MOLDOVA: „Pe strada 31 august, muncitorii repară trotuarul și zona verde. Pentru a pregăti spațiul, însă, rădăcinile unor copaci au fost ciopârţite. Unii oameni sunt îngrijorați că, astfel, pomii vor fi afectați.”

„Dar nu am tăiat noi nimic. Pregătim să punem pământ pentru zona verde.”

Îngrijoraţi par a fi cetățenii ce locuiesc din zona șantierelor. Probleme au fost semnalată în Scuarul Catedralei sau pe bulevardul Traian.

„Trebuie de tăiat cu cap, cu suflet. Trebuie de uitat şi în perspectivă, şi în realitate.”

„Reparaţii trebuie aici, pentru că drumurile sunt într-o stare foarte proastă. În ceea ce priveşte rădăcinile, ar trebuie să aibă grijă, să pună ceva în jurul copacilor pentru ca să-i protejeze.”

Şeful Direcţiei Generale Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache, are explicaţii.

VITALIE MIHALACHE şef, Direcţia Generală Mobilitate Urbană: „Am văzut şi eu aceste fotografii, am cerut explicaţii şi din partea inginerului. Noi avem şi arburi care au fost defrişaţi, ca umare a procesului de putrefacţie, şi s-ar putea să fie rădăcini care au fost de la copacii extraşi anterior. Ca ulterior să nu avem prăbuşiri şi cedări de fundaţie, ele acum se extrag din sol şi se evacuează. Din câte eu am văzut şi discutat, mi s-a comunicat că nu sunt rădăcini ale arborilor pe care îi avem în şantier.”

Se repară trotuarele și pe strada Vlaicu Pârcălab. Pe o porţiune s-a muncit dublu, după ce s-a aflat că parametrii trotuarului nu corespundeau normativelor. Schiţa a fost schimbată din mers.

„Problema nu este doar cu această stradă, proiectele care se fac nu au aprobări. Presupun că cineva are nevoie de o asemenea parcare şi se fac înţelegeri ca să facă o parcare cuiva, posibil acestui restaurant, din contul unei fâşii înguste de un metru care rămâne pentru pietoni. Există un normativ, pentru ce să facă un trotuar pe care să nu poată păşi doi oameni alături?!”

„Tot timpul sunt cheltuieli în plus, cred că pun prima dată aici.”

VITALIE MIHALACHE şef, Direcţia Generală Mobilitate Urbană: „Este problema construcţiilor neautorizate în zona trotuarului, mai ales accesurile în imobilele care se află în nemijlocita apropiere a trotuarului. În condiţiile în care au fost amenajate neautorizat, clar că a apărut problema spaţiului dedicat părţii pietonale. În condiţiile date au fost stabilite clarităţi sau nişte... concretizări. Proiectele executate de direcţie prevedeau doar amenăjări cu caracter public, fără careva privilegii.”

Proiectul de reabilitarea a trotuarelor din centrul istoric prevede reparaţii pe cinci străzi: Alexei Mateevici, Mihail Kogălniceanu, Mihai Eminescu, Vlaicu Pârcălab și Maria Cebotari. Valoarea proiectului este de 126 de milioane de lei, bani din bugetul municipal. Termenul de execuție este decembrie 2023.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter