Social

În satul Alexăndreni, raionul Sângerei, a fost deschisă astăzi prima farmacie subvenționată de stat

În satul Alexăndreni, raionul Sângerei, a fost deschisă astăzi prima farmacie subvenționată de stat

În satul Alexăndreni, raionul Sângerei, a fost deschisă astăzi prima farmacie subvenționată de stat. Scopul proiectului e asigurarea cu medicamente esențiale a populației din zonele rurale ale Republicii Moldova.

Satul Alexăndreni, raionul Sângerei, are o populaţie de peste şase mii de oameni, iar până astăzi aici nu a existat nicio farmacie. Localnicii erau nevoiţi să plece în satul vecin după medicamente, sau chiar până la Bălţi, la peste 10 km depărtare.

Pe parcursul a şase luni, trei agenţi economici vor deschide în total 71 de farmacii în mai multe raioane ale Republicii Moldova. Aceştia vor primi de la stat o subvenţie lunară între 15 şi 20 de mii de lei.

DRAGOŞ GUŢU, director general, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: „Ca criterii de selecţie a satelor a fost populaţia de peste o mie de locuitori, sate care niciodată nu au avut farmacii licenţiate şi care sunt situate la distanţă de traseele naţionale şi prin definiţie, accesul în aceste sate este mai dificil. Noi cei de la Agenţia Medicamentului, pe domeniul farmaceutic, prioritatea noastră principală este asigurarea accesului la farmacii a întregii populaţii Republicii Moldova”.

IULIANA ALBU, şef Direcţie Politici în domeniul medicamentelor şi dispozitivelor medicale, Ministerul Sănătăţii: „Consider că este un pas semnificativ în direcţia asigurării ca fiecare cetăţean să aibă acces la medicamente şi tratamente esenţiale indiferent de locul în care trăieşte. Suntem determinaţi să continuăm acest proiect, să ne aisgurăm ca fiecare cetăţean să aibă acces fizic la serviciile farmaceutice”.

NATALIA STURZA, director general, grup de companii farmaceutice. „Noi mai avem încă în cadrul primului program de parteneriat, mai avem de deschis 10 farmacii, marea majoritate sunt în satele din partea de nord a Republicii Moldova. Ulterior, pe etape, noi planificăm să extindem numărul acestor farmacii, peste 50”.

Un raport al Curții de Conturi arată că peste 70 de mii de persoane din Republica Moldova nu au acces la medicamente esențiale.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter