Extern

Protestele din Georgia, demonstrație a aderării la valorile europene. Oamenii sunt nemulțumiți față de continuarea demersurilor Parlamentului de adoptare a legii de inspirație rusească, a agenților străini

post-img
Proteste în Georgia

‘Nu ne vom preda niciodată!’, au strigat din nou mii de georgieni care au trecut la blocarea drumurilor și a intersecțiilor, noaptea trecută, în capitala Tbilisi. Ei protestează față de continuarea demersurilor Parlamentului de adoptare a legii de inspirație rusească, a agenților străini. Societatea civilă din Georgia nu a fost niciodată atât de puternică, spun tinerii, hotărâți să nu renunțe la parcursul european al țării lor.

 

Maia Sandu: "R. Moldova e alături de poporul Georgiei, care dă dovadă de un curaj neclintit și un angajament profund față de democrație și libertate

Protestul planificat inițial în fața clădirii Parlamentului s-a transformat, după intervenția poliției și arestarea unor tineri, în blocarea sporadică a drumurilor. Cel mai mare blocaj a fost în Piața Eroilor, prin care se face legătura cu toate cartierele capitalei Tbilisi.

Protestatarii au cerut eliberarea celor arestați de poliție noaptea trecută. Parlamentul georgian a aprobat miercuri, în a doua lectură, proiectul de lege privind „agenții străini”, criticat ca fiind inspirat de Kremlin. Proiectul le impune organizațiilor ce primesc peste 20% din finanțare din surse externe să se înregistreze drept agenți de influență străină. Este pentru a doua oară când partidul de guvernământ încearcă să forțeze adoptarea, împotriva voinței străzii, a unui astfel de act normativ.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter