Social

În Republica Moldova este organizat cel de-al cincilea congres al Medicilor de Familie

video

Cele mai grave probleme cu care se confruntă medicina de familie dar şi ultimele informaţii ştiinţifice în domeniu sunt discutate la cel de-al cincilea congres al Medicilor de Familie din Republica Moldova. Evenimentul reuneşte peste 350 de doctori, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății şi experţi din străinătate, veniţi să împărtăşească din experienţa lor. Evenimentul durează două zile şi e organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu", în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Asociația Medicilor de Familie.

Numărul insuficient al cadrelor medicale, cabinetele slab dotate şi un sistem informatic cu probleme, sunt printre dificultăţile cu care se confruntă medicii de familie din Republica Moldova.


MARINA GOLOVACI, director, Asociaţia Medicală Teritorială Botanica: „Medicina de familie ca şi întreg sistemul se confruntă de un dificit foarte mare de cadre medicale. Noi la moment avem o acoperire de circa 50% , dacă vorbim şi de zonele rurale. Mai mult din jumătate din medici sunt de vârstă pensionară, ceea, va crea probleme şi mai mari în viitorul apropiat.”


NONA ROŞCA, şef, secţia medicină de familie, CFM nr. 2: „ O provocare destul de mare la etapa actuală este prezenţa a multor sisteme informaţionale, care nu funcţionează perfect şi asta un pic îngreunează munca doctorului de familie, ba chiar o dublează şi asta ia mai mult timp din timpul acordat consultaţiei.”


LUMINIŢA AVORNIC, consultant principal, Ministerul Sănătăţii: „Se întreprin măsuri de fortificare a infrastructurii asistenţei medicale primare, de dotare a instituţiilor de asistenţă medicală primară. Sunt încurajaţi tinerii pentru a merge în instituţiile medicale din mediul rural, insclusiv se acordă indemnizaţie pentru tinerii specialişti, într-o singură tranşă 120 de mii, pentru ai atrage în regiunile ruarale. Chiar în ultima repartizare a medicilor, majoritatea tinerilor specialişti au plecat în regiunea rurală.”


Specialişti din România iau parte la acest congres pentru a aduce din expertiza lor în implementarea politicilor din domeniul asistenței medicale primare.


DIANA LORETA PĂUN, consilier prezidenţial, România: „Un pas deosebit de important, cares e face în România şi ştiu că şi în Republica Moldova, este susţinerea politicilor de prevenţie. Este important să educăm populaţia, în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos, pentru evitarea factorilor de risc pentru bolile cornice iar această educaţie a populaţie nu o poate face decât medicul de familie.”


 Pe durata celor doua zile ale congresului vor fi abordate şi subiecte legate de asistenţa integrată pentru pacienţii cu probleme de sănătate mintală, asistenţa integrată pentru mamă şi copil sau activităţile profilactice pe care trebuie să le desfăşoare medicii de familie.


GHENADIE CUROCICHIN, preşedinte, Asociaţia Medicilor de Familie din Republica Moldova: „Pentru prima dată în perioada post covid, noi adunăm împreună profesioniştii din domeniul asistenţei medicale primare, cu lecţiile învăţate, cu trasarea anumitor direcţii de fortificare, de îmbunătăţire a serviciilor, de racordare a acţiunilor noastre la tendinţele contemporane.”


Congresul medicilor de familie din Republica Moldova e organizat o dată în cinci ani și reprezintă cel mai important forum științifico şi practic pentru specialiștii în acest domeniu.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter