Justiție

Criză de judecători la Curtea de Apel Chișinău. Ce spun experții în justiție

Curtea de Apel

Curtea de Apel Chişinău a rămas doar cu 18 judecători după ce Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat, la începutul lui mai, demisia a nu mai puţin de 20 de magistraţi. Instanţa are acum în examinare circa 15 mii de dosare. Experţii în domeniu spun că această problemă trebuie rezolvată cât mai repede, pentru a nu afecta calitatea actului de justiţie. CSM a iniţiat un nou concurs pentru a transfera, temporar, magistraţi de la alte instanţe. Dar aceasta este, doar, o soluţie de moment.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Așa arata biroul în care se păstrează dosarele din gestiunea unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău. De exemplu, aici sunt peste 1000 de dosare penale pe care le are în procedură doar un singur magistrat. În situația actuală, când instanta se confrunta cu o criza majora de angajati, volumul de muncă al unui judecator s-ar putea dubla.”


În mod normal, un complet din trei judecători de la Curtea de Apel Chişinău ar trebui să examineze până la 1.200 de dosare într-un an, dar acest număr i-a revenit, până acum, unui singur magistrat. Situaţia instanţei a devenit şi mai grea după plecarea în masă a judecătorilor care nu au fost de acord să treacă prin procedura de verificare externă.


GHENADIE MÎRA, preşedintele interimar, Curtea de Apel Chişinău: „Restanţe tot timpul au fost la Curtea de Apel Chişinău. De altfel, ca şi la alte instanţe. Este un alt aspect, probabil restanţele vor fi puţin mai mare. Vom prioritiza şi colegii mei vor prioritiza examinarea cauzelor de urgenţă. Aici mă refer la activitatea judecătorilor de instrucţie, la măsuri de ocrotire judiciară, mă refer la ordonanţele de protecţie.”

În prezent, Curtea de Apel Chişinău are în examinare aproximativ 15 mii de dosare, care vor fi redistribuite magistraţilor rămaşi în funcţii. Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii spune că s-a aşteptat la plecarea în masă a judecătorilor de la această instanţă şi a căutat soluţii din timp. Acum o lună a fost iniţiat un concurs pentru transferul temporar al unor judecători din alte instanţe, la care s-au înscris şapte magistraţi. Ieri, a demarat un nou concurs de acest fel, iar doritorii îşi pot depune dosarele până la sfârşitul lui mai. Între timp, s-a iniţiat şi un concurs pentru suplinirea funcţiilor de bază la Curtea de Apel. 14 candidaţi s-au înscris.


SERGIU CARAMAN, preşedinte interimar, CSM: „Pentru ca să devii judecător la Curtea de Apel Chişinău pe funcţie de bază este necesar să treci prin procedura de evaluare, adică prin vetting. O obligaţie similară nu este în cazul şi celor care vor transferul temporar. Deci, asta este singura excepţie pentru transferul temporar al judecătorilor. A rămas o memorie instituţională şi avem astăzi în funcţie judecători ai Curţii de Apel Chişinău, 18 la număr, ceea ce presupune că în fiecare complet care va fi format poate să rămână un judecător cu experienţă de la Curtea de Apel Chişinău şi deja cei transferaţi temporar să fie incluşi în aceste complete.”


Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, spune că această soluţie este una provizorie.


ALEXANDRU TĂNASE, fost preşedinte, Curtea Constituţională: „Ţinând cont de viteza cu care se derulează procedurile de vetting şi viteza cu care CSM suplineşte funcţiile vacante de judecători ne permite să facem o concluzie că acest provizorat va mai dura. În mod clar va afecta nu doar buna funcţionare a justiţiei, dar şi calitatea hotărârilor judecătoreşti, ceea ce în mod potenţial poate genera probleme serioase pentru viitor.”


În 2023, la Curtea de Apel Chişinău au ajuns peste 43 de mii de dosare civile şi penale, cu peste o mie mai multe decât în 2022. Doar 70% dintre acestea au fost soluţionate.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter