Extern

Peste o sută de drone au atacat noaptea trecută trei regiuni din Rusia și Crimeea anexată

video

Peste o sută de drone au atacat noaptea trecută trei regiuni din Rusia și Crimeea anexată. Anunţul a fost făcut de Ministerul rus al Apărării, care a subliniat că toate dronele au fost doborâte. Armata ucraaineană a raportat la rândul ei că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 20 de drone lansate de ruşi în timpul nopţii. Atacurile aeriene au loc într-o perioadă complicată pentru armata ucraineană confruntată cu atacuri pe un nou front deschis de ruşi în regiunea Harkov.

floare carpet

Potrivit Moscovei, sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus 51 de drone kamikaze în spaţiul aerian al peninsulei Crimeea, alte 44 în regiunea Krasnodar, șase - în regiunea Belgorod și una - în Kursk. Autoritățile locale din Krasnodar au informat despre atacuri asupra rafinăriei din Tuapse. Canalele locale de telegram publică imagini cu un incendiu pe teritoriul întreprinderii deţinute de compania de stat Rosnefti.


Aceleaşi surse informează despre atacuri cu drone care ar fi avariat depozite de petrol şi pacură din oraşul Novorossiysk al aceleeaşi regiuni – unul dintre principalele centre de export ale Rusiei.


NOVOROSIISK

Acesta e terminalul de la Novorsiisk, calea ferată. Sunt rezervoare. Unul dintre ele tocmai a explodat după ce a fost lovită de dronă.
Nu au fost raportate victime, precum s-a întâmplat în urma atacurilor cu drone asupra regiunii Belgorod. Potrivit guvernatorului local, un copil de patru ani şi mama lui ar fi murit după ce o dronă a atacat maşina în care se aflau împreună cu alţi membri ai familiei. Potrivit canalelor de telegram, tot în Belgorod, o benzinărie lovită de o dronă a fost incendiată.
În urma atacurilor cu drone asupra Crimeei anexate, au fost avariate elemente ale infrastructurii energetice din Sevastopol. Guvernatorul local a anunţat că din cauza întreruperilor de curent, instituţiile de învăţământ au fost temporar închise.

floare carpet


Acesta nu este primul raid masiv cu drone asupra Crimeei şi regiunilor Federaţiei Ruse. În noaptea de 12 martie, cel puțin nouă regiuni din Rusia au fost atacate de drone ucrainene, care au distrus sau au avariat rafinării şi depozite de petrol. Nici atunci, nici acum, Kievul nu a comentat atacurile, raportând în schimb că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus toate cele 20 de drone kamikaze lansate de armata rusă în timpul nopţii trecute.


Raidurile aeriene asupra regiunilor ruse au loc pe fondul unei ofensive militare rusești în regiunea Harkov de nord-estul Ucrainei. Preşedintele ţării Volodymyr Zelenskyy a declarat aseară că situaţia de pe frontul din Harkov a fost stabilizată însă rămâne extrem de complicată pentru forţele ucrainene.


VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: „Acum, datorită Forțelor noastre, măsurilor noastre, am reușit să consolidăm încredere în direcția Vovchansk. Cu toate acestea, bombardamentele și amenințările rusești persistă. Astăzi, în special, șeful administrației Vovchansk a fost rănit. Contraatacurile noastre sunt în desfășurare, inclusiv în alte părți ale zonei de frontieră Harkov. Și ar trebui să existe mai multe rezultate pentru respingerea atacurilor şi distrugerea ocupanţilor.”


Armata rusă nu dispune de efectivele necesare pentru a străpunge defensiva ucraineană în regiunea Harkov. Este calculul făcut de comandanții NATO, după o reuniune la Bruxelles. Ei s-au arătat încrezători că forțele ucrainene vor putea menține liniile de apărare.


CHRISTOPHER CAVOLI, comandantul Forţelor Aliate în Europa: „Nu, rușii nu au efectivul necesar pentru a face o breșă strategică. Noi nu credem - mai exact, nu au abilitățile și capacitatea de a o face, de a opera la scara necesară pentru a exploata orice breșă în avantaj strategic. Ei au capacitatea de a face progrese locale și au făcut deja unele, însă cu pierderi locale. Așa că, da, sunt în contact foarte strâns cu colegii noștri ucraineni și sunt încrezător că vor menține linia. Comandanţii NATO, au avertizat că Rusia își crește însă capacitățile militare industriale într-un ritm mult mai accelerat decât Europa și America de Nord, pledând pentru măsuri urgente care ar ajuta Occidentul să-şi sporească producţia de armament.”

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter