Economic

De Paști carburanții se ieftinesc. Noile prețuri, stabilite de ANRE pentru weekend

post-img
carburanții

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă că, după o perioadă de ieftinire doar a motorinei, săptămâna curentă și benzina a intrat într-o curbă descendentă a prețurilor de comercializare cu amănuntul la stațiile de alimentare.

Astfel, prețul la motorină începând cu mijlocul lunii aprilie a scăzut constant, diminuarea în perioada respectivă constituind 1,09 lei/litru. Totodată, în ultima săptămână și benzina a dat semnale de ieftinire, prețul micșorându-se doar în ultimele 3 zile cu 0,23 lei/litru.

Pentru perioada cuprinsă între 04-07.05.2024, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:
- 26,17 lei/litru - pentru benzina COR 95 (- 08 bani);
- 21,23 lei/litru - pentru motorina standard (-05bani).

ANRE reamintește că, în Republica Moldova nivelul prețurilor la produsele petroliere depinde doar de evoluțiile înregistrate pe piața internațională, fiind exclusă orice intervenție din partea companiilor petroliere în procesul de stabilire a acestora. Legislația actuală garantează consumatorilor că atât creșterile, cât și scăderile prețurilor de comercializare la benzină și motorină sunt în strictă corelare cu nivelul cotațiilor Platts pentru aceste produse.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter