Social

Ultimele cumpărături pentru zilele de Paști. Câți bani au scos din buzunare basarabenii pentru masă de sărbătoare

Ultimele cumpărături pentru zilele de Paști. Câți bani au scos din buzunare basarabenii pentru masă de sărbătoare

De sărbătoarea Paştelui, masa în familie este o tradiţie la care basarabenii ţin foarte mult. Şi, judecând după aglomeraţia din pieţe, astăzi a fost ziua când cei mai mulţi dintre ei au ieşit la cumpărături pentru acest festin. Carnea, cozonacii, pasca, ouăle şi verdeaţa au fost la mare căutare. Deşi preţurile au crescut, oamenii spun că sunt gata să cheltuie mai mult decât şi-au planificat, pentru ca Învierea să-i prindă cu masa plină.

Ca în fiecare an, comercianţii de carne şi lactate au avut vânzări bune în această perioadă. NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „În acest an, un kilogram de carne de miel costă 120 de lei. Cei care nu preferă acest tip de carne o pot înlocui cu cea de iepure, care costă 150.” VERONICA VORNICESCU vânzător: „Cărniţa este de calitate superioară se întrebă foarte bine. Acum la sărbători se întreabă şoldul de calitate înaltă, tocătura este întrebată la sărbători bine, bine. Pentru cighiri merge ficatul plâmânul, inimioara. Vreau să vă spun că în privinţa preţurilor nu s-au ridicat absolut deloc. ”


CLAUDIA PÎSLARU vânzător: „Avem brânză de oi, avem brânză de vacă şi brânză scoaptă în cuptor pentru pască. De exemplu brânza de oi la ce preţ este? -Este 140, 130 lei, 120 lei costă caşul. Vreau să vă spun că faţă de anul trecut este mai înceată piaţa. Nu este lume.”

Aglomeraţie mare a fost şi la tarabele cu verdeaţă. NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „De pe masa de sărbătoare nu pot să lipsească legumele. Pentru un kilogram de roşii trebuie să plătim 35 de lei, iar prețul unui kg. de castraveții începe de la 40 și poate ajunge și la 65 de lei. Dacă optați pentru o salata în care sa adăugați și ridichi atunci vă trebui să scoateți din buzunar încă 15 lei.”

Chiar dacă scumpirile atârnă greu în bugetele de familie, oamenii pe care i-am gasit astăzi în piaţă ne-au spus că sunt gata să scoată din buzunar cât este nevoie pentru că Paştele e doar odată în an.

În acest an, la Piața Centrală din Chișinău zece ouă costă de la 18 până la 22 de lei. Bineînţeles, cozonacul şi pasca nu pot lipsi de pe masa de sărbătoare. O pască poate costa de la 100 de lei, iar un cozonac poate ajunge şi la 200 de lei.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter