Actualitate

Implementarea reformelor, obiectiv prioritar pentru R. Moldova în drumul de aderare la UE, opinii

post-img
captură foto

„Cu cât mai mult R. Moldova va avansa în îndeplinirea acestor criterii, condiții, cu atât mai multe fonduri vom primi și cu atât mai repede vom putea să ajungem acele standarde minime de care avem nevoie de a fi acceptați ca și membri ai UE. Până la urmă procesul de negociere aderării asta va însemna, multă muncă, dar va conta calitatea versus cantitatea procesului și cel mai mult va conta capacitatea noastră ca instituții publice, va conta un efort comun”, spune directorul executiv IPRE, Iulian Groza.

„Reformele contează foarte mult, dacă se pun în aplicare și dacă există consecvență, continuitate a acestor reforme. Bineînțeles că există anumite segmente care necesită mai mult timp, efort, consens cât mai larg. Domeniul justiției e un domeniu care a fost reformat de mai mulți ani, au fost mai multe valuri de reformă în acest sector, care a mers foarte bine pe partea de legislație, standarde, de conformitate cu rigorile Consiliului Europei, dar întotdeauna am constatat că avem probleme la implementare. Noi dacă vrem să avem instituții funcționale trebuie să le modernizăm, dacă vrem să avem un APL eficient trebuie să creștem eficiența, să punem accent pe profesionalism, onestitate, integritate. Dacă vrem să avem o economie funcțională care este una previzibilă și să să atragă investiții e nevoie să avem o justiție dreaptă, avem nevoie de instituții publice care sunt cât se poate de imune corupției care sărăcește țara și care scade încrederea oamenilor în instituții publice, care, în final, afectează și credibilitatea întregului proces de politici publice, de sprijin din partea cetățenilor pentru dezvoltare prin aceste intervenții”, a spus Iulian Groza, directorul executiv IPRE, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui, procesul de integrare europeană comportă multe beneficii pentru cetățenii R. Moldova, urmând ca statul nostru să primească mai multe fonduri depre-aderare 

„Partea bună e că întreg procesul de integrare europeană oferă instrumentele care au funcționat anterior și în cazul altor țări, mai ales, evident, că elementul de bază este voința politică, capacitatea administrației, politicienilor de a pune accent pe priorități, capacitatea de a atrage suport și fonduri pentru a pune în aplicare anumite intervenții care costă, fie că e vorba de reforme, fie că e vorba de modernizare de infrastructură sau de modernizarea serviciilor publice. Cea mai importantă valoare adaugată a procesului de integrare europeană este că este un proces foarte clar, previzibil și ține foarte mult de punerea în aplicare a legii, nu doar transpunerea de legislație europeană, dar și un accent foarte mare de cum această legislație se pune în aplicare și la fiecare etapă există această monitorizare care pune accent pe criterii, pe indicatori de progres care atrag după sine mai mult sprijin financiar. Există această condiționalitate, există disponibilitatea de fonduri, mai ales, pentru țările care se află în proces de integrare, așa cum este R. Moldova. Noi vom avea acces la fonduri de pre-aderare și discuția care a avut loc la Bruxelles cu privire la bugetul UE, pe ce ar fi trebuit să se pună accent, ne va influența pe noi în patru-cinci ani când vom fi în situația în care să beneficiem de aceste fonduri de pre-aderare”, a punctat Iulian Groza, directorul executiv IPRE.

 

„Această guvernare nu a reușit să facă la timp anumite lucruri promise, deși a încercat să le facă. Se vede că există această voință, atunci când s-a lovit în acest proces al verificării integrității judecătorilor, s-a revenit la legislație. Ce este important e ca guvernarea, mass-media să le explicăm oamenilor e că un proces necesar, fără de care nu putem progresa. Atât timp cât noi vom tolera guvernări corupte nu trebuie să ne așteptăm că viața noastră se va îmbunătăți. Ce încearcă să facă oponenții actualei guvernări să murdărească, că corupția nu s-a dus, că se fură, doar că nu se spune un lucru – că avem președinte, Parlament, Guvern, unde poate ar vrea cineva să fie corupt, dar nu a fost niciun caz în care putem să exemplifiăm că nu se deosebește guvernarea asta de cele precedente, ba se deosebește prin voința sa de schimbare”, opinat Nicolae Negru, editorialistul „Ziarul Național”. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter