Social

Necesitatea utilizării inteligenței artificiale în lupta cu știrile false, prezentată de Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană

Necesitatea utilizării inteligenței artificiale în lupta cu știrile false, prezentată de Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană

Republica Moldova trebuie să folosească instrumentele de inteligență artificială pentru a contracara propaganda, dezinformarea și știrile false. Afirmaţia a fost făcută de Secretarul General Adjunct NATO, Mircea Geoană, care mai spune că toate aceste provocări vin de la Moscova. Mesajul oficialului a fost difuzat la Conferința "Inteligența Artificială & Big Data", care se desfăşoară la Chişinău.

MIRCEA GEOANĂ secretar general adjunct NATO: „În cazul Republicii Moldova, dar și pentru toate democrațiile, aceasta (n.r. dezinformarea) este folosită agresiv de țări precum Rusia sau China. Trebuie să lucrăm mai bine împreună. NATO și UE sunt parteneri comuni ai Republicii Moldova. Suntem foarte dornici să vedem o luptă cu această dezinformare agresivă, știrile false și "deep fakeurile" venite de la națiuni care sunt nemulțumite de direcția europeană a Republicii Moldova sau integrarea euroatlantică a Ucrainei, Georgiei și Balcanilor de Vest. ”

Oficialul a mai declarat că inteligența artificială aduce nu doar avantaje ci şi provocări. Tocmai de aceea, la NATO se lucrează pentru stabilirea politicilor clare de utilizare etică și corectă a noilor tehnologii.

MIRCEA GEOANĂ secretar general adjunct NATO: „ lucrăm pentru a avea politici de aplicare a acestor tehnologii care, majoritatea sau toate, au o dublă utilizare. Civilă, aducând progrese în educație, sănătate, agricultură, în industria vinului. Dar există, de asemenea, o altă dimensiune a noilor tehnologii AI, care fac astfel ca eforturile noastre pentru securitatea și apărarea națională să fie mai complicate, mai competitive și mai provocatoare.”


Mircea Geoană a vorbit în cadrul Conferinței "Inteligența Artificială & Big Data" care se desfășoară acum la Chişinău. Evenimentul a reunit sute de participanţi şi experţi din Republica Moldova, România, Statele Unite, Germania, Singapore, Estonia, Letonia și Polonia.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter