Social

Plajele din Chișinău sunt aproape gata pentru sezonul estival. Autoritățile avertizează asupra riscurilor scăldatului în lacuri și bazine

Plajele din Chișinău sunt aproape gata pentru sezonul estival. Autoritățile avertizează asupra riscurilor scăldatului în lacuri și bazine

Scăldatul şi pescuitul în lacurile şi iazurile din Chişinău sunt strict interzise şi în acest an. Toate sunt bazine acvatice de acumulare în care se scurg apele pluviale poluate de pe străzile din oraş. În schimb, se pot face băi de soare pentru că autoritățile pregătesc plajele pentru noul sezon estival. Unii au deschis, deja, sezonul la bronzat, iar alţii au sfidat avertizările și au intrat în apă pentru a se scălda.

Astăzi, la prânz, au fost 25 de grade Celsius aşa că mulţi au profitat de vremea frumoasă pentru a face plajă și chiar baie in Parcul Valea Morilor.

Şi în parcul "La Izvor" au fost mulţi curajoşi care au decis să încerce apa din lac.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Cele patru plaje din gestiunea Primăriei Chișinău sunt aproape gata pentru noul sezon estival. S-a mai adus nisip şi au fost reparate cabinele de duș. Aici, la plaja din parcul La izvor, urmează să fie instalate umbrele, iar la cea din Parcul Trandafirilor - șezlonguri. Autoritățile dau asigurari că lucrările se vor încheia după Paşti”.

Aproape 50 de muncitori sunt împlicaţi în lucrările de pregătire a plajelor din parcurile "La Izvor", "Trandafirilor", "Râşcani" şi "Valea Morilor". 

Toate au fost salubrizate, dezinfectate şi s-a afânat nisipul. În următoarele zile va fi conectată apa la duşuri şi cişmele şi vor fi instalate panouri informative suplimentare pentru interzicerea scăldatului.

TUDOR GÎRBU, director interimar, "Î.M. "Asociația de gospodărire a spațiilor verzi": „Apa din lacuri nu este pentru scăldat. Apa din lacuri nu este pentru pescuit. Toate aceste lacuri sunt lacuri de acumulare. Apa din lacuri este apa care se strânge, se acumulează după ploi. Nimereşte în canalele pluviale, şi toată vine în bazinele noastre de acumulare”.

Specialiştii de la Centrul de Sănătate Publică vor face analiza chimică a apei din lacurile din Chişinău pentru a stabili nivelul de poluare.

De azi, angajaţii de la Spaţii Verzi au pus în funcţiune şi cele 12 fântâni arteziene din Chişinău.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter