Social

Programul educațional din R. Moldova se modernizează

Programul educațional din R. Moldova se modernizează

Elevii din Republica Moldova vor studia după un nou program educaţional. Tehnologiile Informaţionale, Educaţia Antreprenorială şi Arta sunt doar câteva dintre disciplinele pe care s-ar putea pune mai mult accent, în următorii ani. Conceptul a fost prezentat astăzi de reprezentanţii Ministerului Educației și va fi supus consultărilor publice până în august. Unele modificări vor fi introduse în toate şcolile din ţară, pe când altele vor fi opţionale.

floare carpet

Ministerul Educaţiei îşi propune să adapteze disciplinele deja existente la interesele elevilor și la cerințele de pe piaţa muncii. De asemenea, va fi actualizată lista disciplinelor opţionale. Aceste modificări se vor regăsi în toate gimnaziile şi liceele din Republica Moldova.


VALENTINA OLARU secretar de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „Adica nu excludem disciplinele, pastram aceleasi discipline, MUSCA dar facem update-ul curricular. Elevii să poata să folosească cunoștințele fundamentale pe care le studiază la școală pentru rezolvarea problemelor uzuale. De asemenea ne dorim să valorificăm noile educații, adică multiplele educaţii care au apărut pe parcurs. La matematică, o să dau un exemplu ca să fie mai clar, vom încerca să propunem probleme de rezolvare din activitatea antreprenorială, pemtru a vedea cât trebuie sa coste un produs când avem aceste cheltuieli”.


Profesorii şi elevii cred că îmbunătăţirea curriculumului este o necesitate.

floare carpet

DIANA HÎNCU profesor, Liceul Teoretic ,,Hyperion": „Această modificare care vine cu o revizuire nu a conţinutului, dar a modului de abordare este din punctul meu de vedere unul pozitiv şi binevenit. La noi demult a fost inclus cursul opţional dezvoltarea web şi educaţia antreprenorială, deci noi deja am început această cale de modernizare”.

„Avem şi managementul clasei şi dezvoltare pentru sănătate, dar personal mi-aş dori poate mai multă artă, cum ar fi arta teatrală, ritmică. Aş vrea să fie implementată arta antreprenorială pentru toţi elevii, cred că este foarte important să învăţăm despre asta de la o vârstă mai mică, pentru ca să fim pregătiţi pentru viitor. Mi-ar plăcea să facem mai multe experimente, să observăm toate aceste lucruri în realitate”.


Pe lângă modificările programului educaţional ce vor fi valabile în toate şcolile, există şi unele care sunt opţionale. Acestea vor fi implementate doar în şcolile care vor avea capacitatea şi vor dori să-şi dezvolte oferta către elevi.

VALENTINA OLARU secretar de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „Ne dorim să integrăm disciplinele şcolare înrudite, ca de exemplu dezvoltarea personală cu educaţia pentru societate. Introducerea unor noi discipline integrate, de exemplu informatică şi inginerie pentru ciclul liceal, educaţie tehnologică şi TIC. Ne propunem să avem, de exemplu, disciplina Arte, bazată pe talent. Pentru clasele primare ne-am dori o disciplină opţională sau obligatorie, vedem în urma dezbaterilor, care s-ar numi Eu Descopăr Lumea”.


Toate aceste schimbări sunt în consultări publice până în august şi ar urma să fie implementate din anul de studii 2027–2028. Ultima revizuire curriculară în Republica Moldova a avut loc în 2018.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter