Social

Mii de pelicani şi cormorani au invadat cele mai mari iazuri şi lacuri din Republica Moldova. Piscicultorii și ornitologii trag semnale de alarmă

Mii de pelicani şi cormorani au invadat cele mai mari iazuri şi lacuri din Republica Moldova. Piscicultorii și ornitologii trag semnale de alarmă

Mii de pelicani şi cormorani au invadat cele mai mari iazuri şi lacuri din Republica Moldova. Pișcicultorii sunt în alertă și se plâng că păsăretul le fură peștele. Şi ornitologii trag un semnal de alarmă şi spun că situaţia este fără precedent. Păsările s-au răspândit în delta Nistrului de jos, de unde migrează în căutare de peşte pentru hrană.

Aceste imagini au fost surpinse în delta Nistrului, în regiunea satului ucrainean Mayaki, la doar câţiva kilometri de graniţa cu Republica Moldova. Păsările au invadat râul în această zonă şi au început să migreze în căutare de hrană. Sute de păsări au ajuns şi pe lacul de la Dănceni, raionul Ialoveni.  

Păsările se hrănesc doar cu peşti mari şi aduc prejudicii considerabile.

NICHIFOR BIVOL, piscicultor: „Îs destul de adaptaţi. Ei se duc într-un număr mai mare la adânc. Şi încep a bate cu aripile în apă, a se mişca, fac o gălăgie mare, şi merg înspre mal. Şi peştele iese la mal, la suprafaţă mai mică, îl ucid, pe urmă strâng, mănâncă, o parte rămâne aşa”.


Anul trecut, doar din cauza cormoranilor, producţia de peşte din lac a scăzut la jumătate. Acum, după invazia de pelicani, prejudiciile ar putea fi mult mai mari.

Păsările pot cântări până la 40 de kilograme şi mănâncă zilnic aproape 3 kilograme de peşte. Piscicultorii încearcă să le alunge prin diferite metode dar eforturile sunt zadarnice.

NICHIFOR BIVOL, piscicultor: „Am încercat cu petarde, măcar ceva, cu table, cu împuşcătură cu gaz. El se deprinde, imediat. Nu se opresc. Aşa e şi pelicanul, aşa e şi cormoranul”.9

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „La sfirșitul lunii aprilie, sute de pelicani au invadat și iazul din satul Costești, raionul Ialoveni.  Aceste specii de păsări își au habitatul obișnuit în delta Dunarii, dar obișnuiesc să migreze spre alte bazinele acvatice în căutare de hrană. Așa că cel mai probabil, pelicanii vor pleca și de aici după ce va scădea cantitatea de pește din iaz”.

Mai mulţi piscicultori din Republica Moldova s-au plâns că înregistrează pierderi din cauza invaziei de pelicani şi cormorani.

ARCADIE GUIDEA, preşedinte, Asociaţia Naţională a Piscicultorilor din Republica Moldova: „Datorită faptului că este conflicul la vecinii noştri în Ucraina, majoritatea păsărilor încep să migreze în alte habitate. Se observă nu numai la noi, dar şi în România. Zona centru şi zona sud e cea mai afectată. La zona nord, de la două lacuri am fost abordaţi. La zona centru, nu ştiu, dacă nu a fost vreun piscicultor care să nu fi fost telefonat, să ne spună, uite, avem problema”.

Potrivit ornitologilor, în Republica Moldova sunt peste 1000 de pelicani comuni, de aproape cinci ori mai mulţi faţă de anul trecut. A crescut semnificativ şi numărul de cormorani.

Reprezentanţii Ministerului Mediului cunosc problema şi spun că, în primă fază, numărul cormoranilor va fi redus prin vânătoare. Pelicanii sunt incluşi în cartea roşie şi sunt ocrotiţi prin lege.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter