Promo-LEX vine cu detalii despre cel de-al doilea cetăţean sechestrat de forţele de la Tiraspol
Vizualizari:

Promo-LEX vine cu detalii despre cel de-al doilea cetăţean sechestrat de forţele de la Tiraspol

Asociaţia pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului Promo-LEX vine cu detalii cu privire la cel de-al doilea cetăţean al Republicii Moldova răpit de structurile de forţă neconstituţionale de la Tiraspol.

Potrivit Promo-LEX, Adrian Glijin a fost răpit ieri, 7 octombrie, în jurul orei 13.00, de 5 persoane necunoscute şi mascate, de pe un câmp din apropierea localităţii Cuzmin, raionul Camenca. Adrian Glijin are 41 de ani, este căsătorit şi are 3 copii, unul dintre care este minor, în clasa a VII-a.

Astăzi, 08 octombrie 2020, în intervalul orelor 04:00 – 07.00 dimineaţa, alte câteva persoane în civil şi necunoscute au intrat în domiciliul acestuia din localitatea Cuzmin (Camenca), în prezenţa copiilor şi soţiei lui Adrian Glijin, au percheziţionat domiciliul, fiind preluate toate sursele de stocare a informaţiei (laptop, tabletă, telefoane, inclusiv bunurile care aparţin soţiei, cumnatului şi copilului). În timpul acestor acţiuni, unul din civili a menţionat că Adrian Glijin este acuzat de ”trădare de patrie”.

Asociaţia Promo-LEX îşi exprimă îngrijorarea privind numărul tot mai mare a cazurilor de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului în regiunea de est a Republicii Moldova, în special a celor de răpire a persoanelor. Totodată, Asociaţia Promo-LEX regretă lipsa de acţiuni eficiente din partea autorităţilor constituţionale pentru a asigura un set minim de garanţii persoanelor care locuiesc sau se află pe teritoriul aflat în afara controlului autorităţilor constituţionale, în primul rând prin a stopa astfel acţiuni şi a preveni gravele abuzuri nefondate care au loc împotriva locuitorilor regiunii transnistrene. „Cauza principală a acestor încălcări care au loc în mod continuu este impunitatea, de care beneficiază persoanele care admit în mod conştient fapte ilegale, deoarece lipsesc mecanismele reale de apărare a victimelor şi cele de sancţionare a persoanelor vinovate”, spune Asociaţia.

În aceste zile, Asociaţia Promo-LEX a fost informată şi despre alte cazuri de răpire a persoanelor de către structurile de facto ale regiunii transnistrene.

„Aparent, situaţia epidemiologică şi efectele declarării de către administraţia de facto de la Tiraspol a stării de urgenţă (instalarea suplimentară a posturilor de control şi blocarea frontierei administrative), este utilizată pentru consolidarea controlului efectiv în regiunea transnistreană prin măsuri brutale de intimidare a locuitorilor din Zona de Securitate şi cazuri grave de încălcare a drepturilor fundamentale ale oamenilor. Astfel, săptămâna viitoare, Promo-LEX va lansa o analiză privind incidentele din zona de securitate din perspectiva drepturilor omului”, mai spune Promo-LEX.

Reieşind din urgenţa cazului descris, precum şi ţinând cont de lipsa absolută a informaţiilor privind situaţia şi starea lui Adrian Glijin, Promo-LEX solicită în regim de urgenţă:

  1. Preşedintelui Republicii Moldova, Prim-ministrului şi Biroului Politici pentru Reintegrare să întreprindă rapid acţiuni EFICIENTE, pentru a stabilirea locului unde se află Adrian Glijin precum şi eliberarea imediată şi necondiţionată a acestuia din detenţia ilegală;
  2. Procuraturii Generale să investigheze cazul răpirii lui Adrian Glijin prin prisma prevederilor Codului Penal al Republicii Moldova. Să pornească o cauză penală şi să depună eforturi considerabile întru tragerea la răspundere penală a persoanelor care au participat la răpirea şi privarea de libertate a lui Adrian Glijin;
  3. Misiunilor diplomatice, Misiunii OSCE în Moldova, Comisiei Unificate de Control şi Avocatului Poporului (Ombudsman) să monitorizeze situaţia respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale lui Adrian Glijin şi să condamne comportamentul abuziv al structurilor de facto din regiunea transnistreană.
 

La acest subiect:
 

Un ofiţer din cadrul Inspectoratului de Poliţie Floreşti a fost răpit de către forţele separatiste de la Tiraspol

 

UPDATE: MAI confirmă că un alt cetăţean a fost sechestrat de forţele neconstituţionale de la Tiraspol

 

SIS: Au fost identificaţi angajaţii aşa-numitului minister al securităţii de la Tiraspol, care au participat la răpirea poliţistului din Floreşti

 

Procuratura Republicii Moldova a deschis un dosar penal în cazul poliţistului din Floreşti, răpit în această dimineaţă de la Camenca

Similare
RECOMANDĂRI