ACTUALITATE

Un ofiţer din cadrul Inspectoratului de Poliţie Floreşti a fost răpit de către forţele separatiste de la Tiraspol

Un ofiţer din cadrul Inspectoratului de Poliţie Floreşti a fost răpit, în această dimineaţă, de forţele separatiste de la Tiraspol. Bărbatul se afla în curtea casei sale din oraşul Camenca, regiunea transistreană. Potrivit soţiei, martoră la incident, poliţistul a fost sechestrat de câteva persoane care aveau cagule pe cap şi purtau haine cu inscripţia aşa-numitului minister al securităţii de la Tiraspol. A fost urcat în maşină şi dus într-o direcţie necunoscută. Procuratura raionului Floreşti a iniţiat o cauză penală pentru răpire de persoane şi uzurparea de calităţi oficiale de către angajaţii structurilor de forţă din stânga Nistrului.

La răpire au asistat cu groază soţia şi copiii poliţistului.

SERGIU GOLOVACI, secretar de stat MAI: "Din informaţiile pe care le-am acumulat până la moment este calificat ca o răpire acţiunile în privinţa angajatului de poliţie, el aflându-se la domiciliul său din oraşul Camenca, împreună cu soţia şi copiii acasă a fost sechestrat de către oameni mascaţi, în uniforme ce purtau inscripţii gen "MGB" şi presupunem că în privinţa lui au fost pornite acţiuni ilegale din parte autorităţilor neconstituţionale din stânga Nistrului".

Observatorii militari au fost sesizaţi şi li s-a cerut să investigheze cazul. 

SERGIU GOLOVACI, secretar de stat MAI: "Am sesizat organismul OSCE privind implicarea observatorilor în acest proces".

CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare: "Situaţia este alarmantă din punct de vedere a modalităţii cu care s-a procedat în cazul poliţistului, care, de fapt, îşi exercita nu doar atribuţiile de serviciu pe malul drept al Nistrului, dar şi pe faptul că s-a împiedicat nu doar libera circulaţie, dar a fost şi o provocare în adresa lui, ca cetăţean al Republicii Moldova".

Potrivit unui comunicat de presă emis de SIS, au fost identificaţi angajaţii aşa-numitului minister al securităţii de la Tiraspol, care au participat la răpire.

"Serviciul de Informaţii şi Securitate realizează toate acţiunile de rigoare pentru eliberarea de urgenţă a cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv prin activizarea canalelor operative."

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Stimaţi colegi, vă rog toate acţiunile necesare pentru eliberarea angajatului MAI, cetăţeanului nostru, utilizând toate instrumentele şi platformele pe care le avem: OSCE, Comisia Unificată de Control".

Într-un comunicat al Procuratorii Generale se menţionează că, în present, sunt efectuate acţiuni de urmărire penală în scopul stabilirii circumstanţelor cazului cercetat şi tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate. Pentru aceste acţiuni, legislaţia Republicii Moldova prevede închisoare de până la zece ani.

Directorul Promolex, Ion Manole, a declarat pentru TVR Moldova că la reţinerea unei persoane trebuie să se respecte anumite drepturi, care, în cazul poliţistului au fost neglijate. Bărbatului trebuie să i se ofere acces necondiţionat la un medic pentru a vedea starea lui de sănătate şi la un avocat. În plus trebuie ştiut locul în care se află acum ofiţerul de politie.  

ION MANOLE, director, Promolex: "Ţinând cont de faptul că structurile care au operat reţinerea persoanei sunt necosntituţionale, trebuie să ţinem cont totuţi de faptul că persoana reţinută este poliţist, deci angajat al structurilor constituţionale ale Republicii Moldova, într-o astfel de situaţie se impune în regim de urgenţă, foarte rapid şi eficient intervenţia autorităţilor constituţionale". 

Serviciul de Informaţii şi Securitate a anunţat că s-a constatat o amplificare a activităţilor provocatoare cu caracter destabilizator din parte pretinselor structuri de forţă din stânga Nistrului. Acesta nu este primul caz de răpire. SIS a documentat pe parcursul anuluui 2020 multiple cazuri de sechestrare şi răpire a cetăţenilor Republicii Moldova.