14, 15 şi 16 decembrie 2017 au fost declarate zile de doliu în memoria Regelui Mihai. Ce înseamnă zilele de doliu naţional
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

14, 15 şi 16 decembrie 2017 au fost declarate zile de doliu în memoria Regelui Mihai. Ce înseamnă zilele de doliu naţional

Prin doliul naţional se marchează decesul unei persoane sau al mai multora, atunci când evenimentul tragic este considerat a fi de importanţă naţională sau internaţională, în memoria victimelor şi semn de solidaritate cu statele care au suferit tragedia. În România, starea de doliu naţional este instituită în mod oficial de către autorităţi pentru întregul teritoriul ţării, conform legii.

Doliul naţional este menţionat în Legea nr. 75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

În zilele de doliu naţional, instituţiile, autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă.

Steagul este coborât în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi pe navele şi ambarcaţiunile care navighează sub pavilion românesc.

Posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi  adaptează programul în mod corespunzător, adică nu difuzează emisiuni de divertisment. 

Şi competiţiile sportive pot fi amânate, la fel concertele sau alte spectacole.

Similare