Actualitate

Mihai Popșoi, despre perchezițiile efectuate de oamenii legii la MAE: Persoana a fost chemată la procuratură, dar nu i s-au impus restricții

post-img
MAE

Nu sunt sigur că e vorba de corupție. Confirm deschiderea pentru a oferi procurorilor toată informația necesară. Astfel comentează ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, perchezițiile ofițerilor SIS și PCCOCS la Direcția Consulară a instituției pe care o conduce. Mihai Popșoi spune că persoana vizată a fost chemată la procuratură, însă nu i-a fost aplicată măsura de arest, notează IPN.

Ministrul Afacerilor Externe recunoaște că un angajat al instituției pe care o conduce este în vizorul oamenilor legii, după ce procurorii și ofițerii SIS au făcut percheziții în departamentul Direcția Consulară a MAE. Potrivit procurorilor, perchezițiile nu s-au soldat cu rețineri sau atribuirea unor statute procesuale. Vicepremierul Mihai Popșoi a evitat să ofere informații pe acest caz, însă a menționat că, cel mai probabil, nu este vorba de acte de corupție.

„S-au întreprins o serie de proceduri procesuale în departamentul Direcția Consulară. Mai multe informații nu pot oferi, pot doar să confirm deschiderea din partea instituției pe care o conduc să oferim toată informația necesară procurorilor în instrumentarea acestui caz. Persoana vizată a fost chemată la Procuratură, dar nu i s-au impus restricții, arest sau limitarea deplasării. Pe cazul dat, nu sunt sigur că este vorba de corupție. Așteptăm comunicarea oficială a Procuraturii, pentru că este un proces în derulare și nu putem oferi informații. Echipa MAE este o echipă puternică, profesionistă, o echipă care se bucură de o memorie instituțională foarte bună. Avem diplomați profesioniști atât în centrală, cât și în misiuni, care zi de zi livrează cetățenilor rezultate, e vorba de promovarea integrării europene în țările membre, de diplomație economică, diplomație culturală. Este o echipă foarte bună”, a spus Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Vicepremierul Mihai Popșoi a precizat că, în prezent, cele mai bune relații diplomatice Republica Moldova le are cu România. Șeful diplomației moldovenești a subliniat că România rămâne cel mai important avocat al Republicii Moldova la Bruxelles. România este și cel mai aprig susținător al dezvoltării economice a Republicii Moldova, investind în proiecte educaționale și de infrastructură, spune vicepremierul.

„Relațiile cu ambii vecini, dar mai cu seamă cu România, sunt cele mai bune din istoria Independenței Republicii Moldova. Nu cu mult timp în urmă aveam o perioadă de izolare totală, aveam un președinte care în patru ani de mandat nu a pășit nici în România, nici în Ucraina. Acea perioadă de tristă faimă a trecut. Sperăm să nu ne întoarcem niciodată la un asemenea trecut rușinos. Acum Republica Moldova se bucură de o deschidere internațională enormă și asta se întâmplă, inclusiv, grație României care este avocatul nostru principal. Sprijinul României este bine cunoscut în toată țara, inclusiv, grație proiectelor din Satul European. Mai avem proiectele de reparare a grădinițelor, a autobuzelor școlare. Sprijinul României este resimțit de fiecare cetățean al țării”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

În același context, ministrul Afacerilor Externe a menționat că acțiunile Rusiei în Republica Moldova țintesc destabilizarea situației prin coruperea alegătorilor și promovarea unor narative false.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter