Economic

Stocurile de gaz ale Republicii Moldova, în creștere

Stocurile de gaz ale Republicii Moldova, în creștere

Securitatea energetică a Republica Moldova este întărită prin majorarea stocurilor de gaz pentru situaţii de urgenţă. Până pe 1 octombrie, cantitatea depozitată va creşte cu 1,5 milioane de metri cubi. Potrivit Ministerului Energiei, jumătate din această cantitate va fi păstrată, în continuare, în România, iar cealaltă jumătate în Ucraina.

Stocurile de gaz pentru malul drept al Nistrului vor crește de la 45,6 milioane de metri cubi, echivalentul a opt zile de consum în sezonul rece, la 47,1 milioane, echivalentul a 10 zile, transmite ministerul Energiei. Cantitatea a fost stabilită în urma calculelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.


CONSTANTIN BOROSAN secretar de stat, Ministerul Energiei: „Aceste stocuri se contituie pe perioada de 3 ani, treptat. În 2022- 4 zile, anul 2023 încă 4 zile și anul acesta încă 2 zile. Astăzi, aceste 4 zile și 4 zile sunt stocate în mod egal, 50% în Ucraina și 50% în România. De ce? findcă vizează securitatea”.


Urmează să fie banii pentru plata aceste stocuri, necesare în situaţii de urgenţă. Totodată, autoritățile vor să încheie și un acord cu statele vecine privind prioritatea eliberării volumului de gaze, în caz de nevoie.


CONSTANTIN BOROSAN secretar de stat, Ministerul Energiei: „Sunt anumite instrumente, se numește mecanism de partajare a sarcinei "burden sharing agreement". În cazul în care intervine o criză energetică, țara în care sunt stocate gazele naturale eliberează prioritar gazele din stoc pentru a soluționa criza din țara care este afectată. Și suntem în dialog și cu Ucraina și România, vrem să propunem încheierea unui asemenea acord care va însemna și o mai mare operativitate și securitate energetică”.


Obligația de a efectua stocuri de gaze este similară cu cea a statelor Uniunii Europene. Crearea și menținerea acestor stocuri e asigurată de SA "Energocom". Totodată, punctele de interconectare transfrontalieră pentru transportarea gazelor naturale vor fi bidirecționale, iar operatorul de transport este obligat să realizeze investiții pentru a asigura tranzitul şi în direcţie inversă pe gazoductele ce conectează R. Moldova cu România și cu Ucraina.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter