Justiție

Funcţia de procuror general al Republicii Moldova rămâne vacantă

video

Funcţia de procuror general al Republicii Moldova rămâne vacantă. La două săptămâni de la lansarea noului concurs, niciun cadidat nu şi-a depus dosarul. Ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, speră ca situaţia să se rezolve în următoarele zile, în caz contrar, concursul va fi din nou anulat.

VERONICA MIHAILOV-MORARU ministrul Justiţiei: „Din ultimele informații pe care le avem, cunosc că nu este depus încă niciun dosar. Experiența anterioară arată că, de obicei, aplicanţii depun dosarele în ultimele zile aşa că avem toată speranța că vor fi depuse. În cazul în care nu vor fi depuse, vom aplica procedura corespunzătoare.”

Noul concurs pentru funcţia de procuror general a fost lansat în data de 15 aprilie, în baza unui regulament modificat. Numirea procurorului general este şi una dintre recomandările Bruxelles-ului, care trebuia realizată, însă, până la sfârşitul lunii martie, ne amintesc analiştii politici.

ANDREI CURĂRARU analist politic: „După mine este un factor greu de ignorat pentru Bruxelles. O procuratură funcțională este cheia pentru funcționalitatea întregului sistem al justiției. Nu cred că este neatractivă poziția, dar concursul anterior şi procedura de Pre-Vetting şi Vetting au descurajat unii candidați în legătură cu filtrele care trebuie să le treacă. Dar şi au subminat încrederea în această procedură. Înțelegem că posibilitate de selectare a unui procuror din interior sistemului este destul de limitată. Se poate opta şi la o schemă cum a fost la guvernatorul Băncii Naţionale cu atragerea unei persoane din exterior. 00,58 dar şi scoate din impas această procedură.”

Candidaţii pentru funcţia de procuror general pot depune dosarele până în 15 mai. Printre condiţii pe care trebuie să le întrunească sunt: experienţă în domeniul Dreptului de cel puţin 15 ani, să fie cetăţeni ai Republicii Moldova şi să deţină o diplomă de studii superioare de licență și de master în domeniu. Ultimul concurs a fost anulat în data de opt februarie, la câteva zile după ce Octavian Iachimovschi a fost desemnat candidat la șefia Procuraturii Generale. Atunci, CSP a constatat că procesul a fost viciat de membrul CSP, Olesea Vîrlan, cea care l-a depunctat pe actualul procuror general interimar, Ion Munteanu. Ulterior, Vîrlan a declarat că a fost o greşeală şi a demisionat.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter