Politic

Fugarul Ilan Şor a primit cetăţenia Federaţiei Ruse

Fugarul Ilan Şor a primit cetăţenia Federaţiei Ruse

Fugarul Ilan Şor a anunțat că a primit cetăţenia Federaţiei Ruse. Șeful Interpol Chișinău a precizat că actul de identitate rus i-a fost eliberat lui Șor la sfârșitul lunii ianuarie. Între timp, nouă deputați afiliați oligarhului au constituit grupul parlamentar Victoria/Pobeda. Experții spun că Șor își reconfirmă astfel loialitatea față de Kremlin. Iar prin obținerea cetățeniei ruse încearcă să se asigure că nu va fi extrădat autorităților Republcii Moldova.

Condamnatul fugar Ilan Şor a anunțat că a primit cetăţenia Federaţiei Ruse într-un interviu, oferit unui blogger rus. Astfel, pe lângă cetăţeniile Republicii Moldova şi Israelului, cea a Federaţiei Ruse este a treia pentru Şor. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a declarat că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul acestui an. Tențiu a precizat că, având în vedere că acesta a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să-l extrădeze în Republica Moldova. După modificările din 2023, legislaţia Federaţiei Ruse permite deţinerea multiplei cetăţenii. În Republica Moldova, însă, este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie. Șeful Agenţiei Servicii Publice, Mircea Eşanu, a declarat pentru TVR Moldova că, până în prezent, nu a primit nicio cerere privind renunţarea de către Şor la cetăţenia Republicii Moldova. Şi experții spun că prin obținerea cetățeniei ruse, condamnatul fugar încearcă să se asigure că nu va fi extrădat.


ANDREI CURĂRARU expert WatchDog: „De ce ar fi luat această decizie, după mine este legat de acel proiect legislativ cu privire la posibilitatea de a lipsi de cetățenie persoanele condamate penal, iar pe de altă parte pentru a reconfirma faptul că este aliniat poziției Kremlinului. Acest fapt îi dă și o garanție suplimetară lui Șor că în evetualitate în care ar fi fost o discuție mai largă din partea autorităililor Uniunii Europene, să pună presiune pe Israel ca acesta să fie extrădar în RM. Cu siguranță că Kremlinul nu va face acest pas și nu-l va extrăda. Consecințele juridice acestui fapt ele sunt limitate. Era clar că Ilan Șor se află pe teritoriul F.Ruse și își va continua activitățile sale legate de destabilizarea RM”.


Între timp, nouă deputați afiliați oligarhului fugar Șor au constituit grupul parlamentar Victoria-Pobeda. Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a reacţionat imediat.


VASILE BOLEA deputat neafiliat: „Articolul 4 din Regulamentul Parlamentului prevede că deputații independenți cât și cei neafiliați care nu fac parte din nicio fracțiune parlamentară pot constitui în orice moment grupuri parlamentare. Vreau cu această ocazie să anunț că a fost creat grupul parlamentar Victoria/Pobeda din 9 deputați. În calitate de președinte al acestui grup parlamentar a fost ales Vasile Bolea, vicepreședinte R.Apostolova și în calitate de secretar M.Tauber."


IGOR GROSU președintele Parlamentului: „Domnul Creangă vă rog să luați acest proces verbal, în urma anunțului făcut și să vedeți ce e cu nenorocirea asta din punct de vedere juridic. Analizând declararea de constituire a grupului parlamentar, deputații independenți vizați, ex-membri ai Partifului șor declarat necontituțional și dizolvat nu pot face parte din careva fracțiuni parlamentare și nici din careva grupuri Parlamentare”.


ANDREI CURĂRARU expert WatchDog: „Va fi in grup neformal, clar că ei vor să creeze impesia că influența partidelor lui Șor este în creștete și au și o prezență Parlamentară. Posibilitatea ca ei să inflențeze cumva procesul legislativ este zero, dar vor utiliza platforma Parlamentară pentru promovarea intereselor lor directe afiliate cu Kremlinul”.


În prezent, condamnat la 15 ani de puşcărie, fugarul Ilan Şor se află la Moscova, unde, pe 21 aprilie, a anunțat despre crearea Blocului politic "Victoria".

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter