Actualitate

Şedinţa în dosarul „Sacoşa”, în care are statut de învinuit fostul preşedinte al R. Moldova, Igor Dodon, amânată

Şedinţa în dosarul „Sacoşa”, în care are statut de învinuit fostul preşedinte al R. Moldova, Igor Dodon, amânată

Şedinţa în dosarul "Sacoşa", în care are statut de învinuit fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, a fost amânată. Ultimii trei martori din partea acuzării, care urmau să fie audiaţi, nu s-au prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea Supremă de Justiţie. Potrivit procurorilor, ei nu se află în ţară.

Cei trei martori ai acuzării, foştii deputaţi Andrian Candu şi Andrei Năstase, dar şi Adrian Radu, fost angajat în companiile fugarului Vladimir Plahotniuc, urmau să fie audiaţi, astăzi, în calitate de martori în dosarul "Sacoşa". Ei nu s-au putut prezenta în instanţă, aşa că sunt aşteptaţi în faţa instanţei în data de 13 iunie. Iar fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care are statut de învinuit în dosar, a refuzat iniţial să participe la proces, însă, la cererea acuzatorilor, a fost obligat să vină în faţa magistraţilor.


IGOR DODON, fost preşedinte al Republicii Moldova: „Noi regretăm că se tergiversează acest dosar din cauza procuraturii. Reper, pentru că ei nu pot asigura prezenţa martorilor. Eu m-am prezentat tot timpul. Noi înţelegem că acest dosar politic nu are nicio şansă şi probabil prin asta se explică că procuratura nu poate asigura prezenţa martorilor în acest dosar”.


Procurorii anticorupţie au cerut în instanţă permisiunea de a începe examinarea probelor din dosar, însă magistraţii CSJ nu au dat curs solicitării. Într-un final, şedinţa de astăzi a fost amânată, iar următoarea va avea loc la mijlocul lunii iunie.


PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „Acuzarea a optat pentru faptul de a examina probele acuzării, însă apărarea a fost împotrivă, menţionând că ei doresc iniţial să fie ascultaţi martorii, după care celelalte probe ale acuzării. Regretăm faptul că apărătorii şi inculpatul încearcă să inducă opinia publică în eroare”.


Igor Dodon este învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Procurorii îl acuză pe fostul preşedinte că ar fi pretins de la Vlad Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova. Fostul preşedinte, care pledează nevinovat, riscă până la 20 de ani de inchisoare.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter