Economic

Forumul gazelor naturale: De la monopol la piața liberă

Forumul gazelor naturale: De la monopol la piața liberă

Preţul gazelor naturale ar putea scădea semnificativ în Republica Moldova dacă pe piaţă ar fi mai mulţi furnizori. Despre această oportunitate dar şi alte avantaje ale liberalizării pieţei, proces ce va începe anul viitor, s-a discutat astăzi la un forum de afaceri organizat, în premieră, de Ministerul Energiei. Evenimentul a reunit peste 100 de participanţi.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „În primul rând este un eveniment care ţine în primul rând de informare. Noi trebuie să explicăm societăţii cum va funcţiona piaţa de gaze într-o nouă eră. Când nu mai ai un singur furnizor, nu mai ai un singur contract, nu mai ai un singur preţ”.


Forumul s-a axat, în mare parte, pe ideea promovării unor politici energetice relevante n procesul de integrare europeană. Au fost organizate patru paneluri de discuţii despre liberalizarea pieței gazelor naturale şi viziuni pentru mediul de afaceri dar s-au prezentat şi informații actualizate despre platformele de achiziţii. Evenimentul a reunit furnizori şi traideri din Republica Moldova, România şi din alte ţări din regiune, inclusiv autorităţi de pe ambele maluri ale Prutului, dar şi diplomaţi străini acreditaţi la Chişinău.


IONUŢ LUPULESCU, director executiv, BRM East Energy: „Bursa română de mărfuri este prezentă în Republica Moldova şi contribuie în mod activ la acest proces prin oferirea de servicii care cresc compoetitivitatea, transparenţa şi eficienţa în achiziţiile de gaze naturale”.


LAURA HRUBY, şef adjunct, misiunea Ambasadei SUA în Republica Moldova: „În ultimii doi ani, Statele Unite ale Americii s-a angajat să ofere 389 de milioane de dolari prin intermediul USAID pentru a ajuta RM să le ofere cetăţenilor săi energie mai sigură şi mai accesibilă”.


Forumul a fost organizat cu sprijinul USAID în parteneriat cu BRM East Energy, filiala Bursei Române de Mărfuri, și Transgaz, operatorul sistemului de transport gaze din România. Piața gazelor naturale din Republica Moldova urmează a fi liberalizată, treptat. Din 1 ianuarie 2025, toate întreprinderile mari din Moldova vor face achiziţii doar pe piața liberă, la prețuri negociabile, iar din 1 ianuarie 2027 aceleași prevederi se vor aplica și întreprinderilor mijlocii. Consumatorii casnici și instituțiile publice vor putea alege între piața liberă și piața reglementată. În luna aprilie a acestui an, Bursa Română de Mărfuri a lansat prima platformă electronică destinată achiziționării de gaze naturale în R. Moldova.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter