Actualitate

Analistul politic Victor Ciobanu: PAS nu va obține majoritatea parlamentară în 2025 și are nevoie de parteneri pro-europeni pentru a menține cursul occidental al Republicii Moldova

post-img
Victor Ciobanu

„PAS nu va obține majoritatea parlamentară în 2025 și are nevoie de parteneri pro-europeni pentru a menține cursul occidental al Republicii Moldova. După sondaje, s-ar putea întâmpla ca PSRM, Grupul ȘOR și comuniștii să formeze o majoritate parlamentară”, a declarat analistul Victor Ciobanu la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit analistului, și aceste partide, dacă ar ajunge la guvernare,  ar putea înțelege că nu au altă opțiune decât cea europeană.

„Văzând de unde vine finanțarea, aceste partide plătesc acum un tribut electoral. Spun ceea ce vor să audă alegătorii lor - să stăm bine și cu Rusia și cu UE. Face excepție Șor, care este agent declarat și vârful de lance al Kremlinului”, a spus analistul.

Victor Ciobanu a mai menționat că ținta nu este alegerile prezidențiale, unde lucrurile sunt clare.

„Principala lovitură se va da la referendumul privind integrarea europeană. A fost declanșat de PAS fără consolidarea anterioară, care trebuia să precedeze referendumul. Întâi ai consens relativ larg la nivelul clasei politice, după aceea ieși cu pieptul deschis la referendum. Când este pe muchie, lucrurile nu sunt clare și trebuie un supraefort pentru PAS. De aceea, crearea Blocului Împreună este binevenită, care poate prelua din pro-europenii indeciși”, a spus Victor Ciobanu.

Alexandru Bujorean, cofondator al Blocului politic „Împreună” a declarat în cadrul emisiunii că formațiunea este deschisă și altor partide politice de centru-sreapta pentru participarea în cel puțin două scrutine electorale.

„În cadrul alegerilor prezidențiale, Blocul va avea propriul candidat, care să fie locmotiva Blocului Electoral la alegerile parlamentare, unde ne dorim să consolidăm o majoritate pro-europeană consistentă. Noi venim să salvăm cursul european al Republicii Moldova, care este sub asediu”, a spus Alexandru Bujorean.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi o puteți urmări în continuare.


author-img_1

Cristian Sava

Reporter