Extern

Rusia îşi continuă loviturile aeriene asupra localităţilor ucrainene. Zelenski: Din păcate, în Odessa sunt victime, mulți oameni au fost răniți

video

Rusia îşi continuă loviturile aeriene asupra localităţilor ucrainene făcând noi victime în rândul civililor. Azi dimineaţă, o rachetă balistică a lovit o zonă rezidenţială din oraşul Harkov. Potrivit autorităţilor locale, cel puţin o persoană a murit şi altele şapte au fost rănite. Loviturile aerine de azi au fost precedate aseară de un atac cu rachetă asupra oraşului-port Odessa în urma căruia au murit cinci persoane şi treizeci şi două au fost rănite.

În timpul atacului asupra oraşului Odessa, majoritatea victimelor se plimbau în apropiere de litoralul Mării Negre. Rămășițele rachetei au distrus clădirea studențească a Academiei Juridice pe care localnicii o numesc "castelul Harry Potter" din portul Odessa. Astăzi, în oraş e zi de doliu. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskyy le-a transmis condoleanţe rudelor şi apropiaţilor victimelor.

VOLODYMYR ZELENSKYY: „Din păcate, în Odessa sunt victime. Transmitem condoleanțe familiei și apropiaţilor! Mulți oameni au fost răniți. Tuturor li se acordă asistență medicală. Serviciile locale și salvatorii Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei au reacţionat imediat. Este important ca toate serviciile, toți oamenii noștri, de a căror muncă depinde viața ucrainenilor, să fie cât mai eficiente și rapide.”

Volodimir Zelenski a subliniat că Rusia profită de livrarea lentă a armelor occidentale atât pentru ataca infrastructura civilă a Ucrainei, cât şi pentru a trece în ofensivă pe câmpul de luptă. El a anunţat că o parte a ajutorului militar a început să ajungă în țară, dar a solicitat accelerarea livrării acestuia. Financial Times scrie că trupele ruse ar putea lansa o nouă ofensivă la scară largă în Ucraina la sfârșitul lunii mai sau în iunie. Publicația îi citează pe doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene, potrivit cărora, aramata rusă atacă secțiuni cheie ale liniei frontului și lansează lovituri aeriene asupra localităților regiunii Harkov și asupra altor orașe pentru a pregăti terenul înainte de o operațiune ofensivă majoră.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter