Actualitate

"Inteligența Artificială & Big Data", eveniment dedicat celor mai noi tehnologii, la Chișinău

"Inteligența Artificială & Big Data", eveniment dedicat celor mai noi tehnologii, la Chișinău

Potențialul tehnologiilor din domeniul inteligenței artificiale și big data în accelerarea progresului uman. Este subiectul unui eveniment dedicat noilor tehnologii, care se desfăşoară timp de două zile, la Chişinău. Participă sute de experți, oameni de afaceri şi autorități publice din Republica Moldova, România, Statele Unite, Germania, Singapore, Estonia, Letonia și Polonia.

Experții au discutat despre rolul Inteligenței Artificiale în crearea unui viitor sustenabil. Specialişti cu renume în întreaga lume au prezentat avantajele şi impactul noilor tehnologii asupra evoluției umane.

DAVID SHRIER profesor de Practică în AI și Inovație, Imperial College London: „Republica Moldova are o oportunitate interesantă de a profita de revoluția. Poate că începe puțin mai în urmă faţă de țări, precum Marea Britanie sau Germania, dar îi puteți ajunge rapid și un număr foarte mic de oameni poate avea un impact extraordinar”.

De câţiva ani au apărut şi în Republica Moldova iniţiative care dezvoltă componente de inteligență artificială. Este şi cazul lui Mihai Dascăl, care îmbină IT-ul cu medicina. Din necesitate, el a creat o aplicaţie gratuită şi inteligentă pentru medici.

MIHAI DASCĂL antreprenor IT: „Fiind rezident la neurochirurgie aveam problema că era greu de găsit informația rapid. A venit ideea de a face un instrument, un asistent care îi dai o întrebare necunoscând că este Pub Med, Scoop sau alte instrumente de căutare, el se duce prin toate ţi le organizează după întrebare ta şi îţi dă un raspuns cu rezumat şi sursa de unde a luat. Urmează să facem nişte instruiri pentru medici ca să folosească acest instrument”.

Noile tehnologii în domeniu pot fi folosite în medicină, agricultură, finanțe, afaceri, servicii publice, cercetare şi educaţie. De trei ani, în unele şcoli din Republica Moldova se ţin cursuri de inteligenţă artificială.

ERNEST BÂTCA project manager, Tekwill în fiecare şcoală: „Noi sperăm că acest curs nu doar va învăța elevii cum să folosească unele instrumente AI, dar elevii vor cunoaște cum acestea funcționează din interior, astfel ei vor fi cei care vor crea viitorul şi vor dezvolta tehnologiile ulterior”.

Organizatorii conferinţei spun că Republica Moldova are capacitate de a livra asemenea produse, iar noile tehncologii vor impulsiona economia locală.

ANA CHIRIŢA organizator ATIC: „Inteligența artificială şi utilizarea datelor la nivel macro, big data şi machine learning devin nişte tendințe pe care nu le putem ignora. Atât businessurile cât şi guvernul Republicii Moldova şi diferite domenii sunt interesate de aplicarea acestora, experiențe pe care le pot cunoaște, fie de la companii locale, fie de la experţi internaţionali”.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economiei şi Digitalizării: „Un instrument de inteligență artificială poate face în câteva secunde ceea ce pentru un om ar trebui ani de cercetare, şi asta şi este oportunitatea. Imaginați-vă câtă eficiență putem aduce la achizițiile publice, colectarea de taxe şi impozite, combaterea economiei informale”.

Conferința "Inteligența Artificială & Big Data" continuă şi mâine la Chişinău, unul dintre invitaţi fiind şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter