Igor Dodon a avut o întrevedere cu cei doi piloţi eliberaţi din Afganistan. Omul de afaceri rus, Igor Ciaika, le-a transmis un cadou
Sursa foto:Igor Dodon/Facebook Vizualizari:

Igor Dodon a avut o întrevedere cu cei doi piloţi eliberaţi din Afganistan. Omul de afaceri rus, Igor Ciaika, le-a transmis un cadou

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a avut o întrevedere cu Lionel Buruiană şi Mihail Crihan, cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova care au fost ţinuţi ostatici în afganistan timp de 3,5 ani, iar în luna februarie au fost eliberaţi.

Şeful statului a scris, într-o postare pe Facebook, că Igor Ciaika, controversatul om de afaceri rus şi co-preşedintele asociaţiei „Delovaia Rossia”, care s-a implicat în misiunea de eliberare a piloţilor, a oferit acum acestora foi de odihnă pentru 14 zile, la Soci, pe care Igor Dodon le-a transmis în cadrul întrevederii de astăzi.

Igor Dodon şi-a exprimat repetat, cu această ocazie, „recunoştinţa faţă de conducerea Federaţiei Ruse pentru ajutorul acordat în misiunea de eliberare a ostaticilor, pentru respectul şi compasiunea faţă de concetăţenii noştri”. 

TVR MOLDOVA aminteşte că cei doi piloţi moldoveni, răpiţi în Afganistan în 2015, au fost recuperaţi la începutul lunii februarie şi duşi la Moscova. Despre eliberarea piloţilor a anunţat preşedintele Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă organizat la 11 februarie 2019. 

O delegaţia Ministerului de Externe de la Chişinău a mers la Moscova, însă nu a avut acces la cei doi piloţi.

Ulterior, Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a menţionat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, Preşedintele ţării Igor Dodon îi ţine pe cei doi piloţi moldoveni în calitate de ostatici electorali pentru a profita de eliberarea lor în scop electoral.

„Aflăm cu stupefacţie că echipei de la MAEIE, trimisă la Moscova să-i aducă pe cei doi moldoveni acasă, i s-a spus că ei nu se află în custodia Guvernului Federaţiei Ruse, ci în custodia unui ONG (!). Acel ONG se pare că aparţine domnului Ciaika”, anunţa atunci Andrian Candu.

De menţionat că pe acest caz a fost deschis şi un dosar penal, materialele căruia au fost secretizate.  De altfel, Republica Moldova a sesizat organizaţiile internaţionale privind acţiunile Federaţiei Ruse în cazul piloţilor moldoveni.
 

Cazul a avut loc în noiembrie 2015. Elicopterul de tip Mi-17, cu trei membri ai echipajului, toţi moldoveni, transporta 18 militari afgani. La un moment dat elicopterul a fost atacat. Piloţii au fost nevoiţi să aterizeze de urgenţă. Când au ajuns la sol unul dintre piloţi a fost omorât de talibani, iar ceilalţi 2 au fost luaţi ostatici.

Similare
RECOMANDĂRI