Social

Poveştile de viaţă a 40 de studenți ucraineni ucişi în războiul din Ucraina au fost prezentate la USM

Poveştile de viaţă a 40 de studenți ucraineni ucişi în războiul din Ucraina au fost prezentate la USM

Fotografiile şi poveştile de viaţă a 40 de studenți ucraineni ucişi în războiul din Ucraina au fost prezentate la Universitatea de Stat din Moldova. Un omagiu pentru tinerii care s-au stins mult prea devreme a fost adus în cadrul unei expoziţii internaţionale, "Diplome neemise", care a ajuns şi la Chişinău. Proiectul este şi un act de solidaritate cu poporul ucrainean.

Cei 40 de studenți, ale căror fotografii au fost prezentate în cadrul expoziţiei, sunt doar o mică parte a tinerilor răpuşi în războiul pornit de Rusia în Ucraina.


Organizatorii vor să atragă atenția asupra atrocităţilor războiului şi prețul plătit de tinerii nevinovaţi.


EXCELENŢA SA MARKO SHEVCHENKO, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: „Lumea rusă, văzută prin televizor este foarte atractivă. Dar când vine în realitate pe străzile şi în oraşele ţării, ea devine ucigaşă şi urâtă.”


EXCELENŢA SA JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Acesta este un eveniment despre trecut şi viitor. Are un element de comemorare a tinerilor care au murit, fie apărând ţara lor, fie innocent dorminând în casele lor sau în drum spre activităţile lor zilnice.”


 De la începutul anului 2023, expoziţia a ajuns în 24 de ţări ale lumii şi a fost prezentată în peste 110 universităţi.


DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Este o reamintire pentru noi a valorilor pentru care lucrăm şi pentru care trebuie să luptăm ca societate. În acelaşi timp este o reamintire a sacrificiului pe car îl fac ucraineniii zi de zi pentru siguranţa Republicii Moldova.”


DMITRI LECARTEV, administrator, Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova: „Tinerii trebuie să înţeleagă că astăzi ţara noastră este în pericol şi noi trebuie să ne activizăm toate eforturile pentru a apăra ţara noatră, pentru a apăra viitorul nostru.”


 Expoziţia va fi deschisă la Universitatea de Stat din Moldova până la sfârşitul lunii aprilie, după care va fi expusă la Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălţi, apoi la "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter