Cultură

,,Culori în mişcare", expoziţie inaugurată de publicistul Vasile Şoimaru la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău

,,Culori în mişcare", expoziţie inaugurată de publicistul Vasile Şoimaru la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău

Locuri pitoreşti, vestigii și tradiții ale Republicii Moldova sunt reflectate într-o expoziţie inaugurată de publicistul Vasile Şoimaru la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău. Fotografiile sale poartă titlul ,,Culori în mişcare" şi au fost prezentate publicului în ziua în care a împlinit vârsta de 75 de ani.

VASILE ŞOIMARU fotograf: Viaţa m-a convins că frumosul şi cultura vor salva şi economia, şi oamenii, şi planeta pământ. Şi iată la această aniversare a mea am venit cu o expoziţie de fotografii pe care le-am adunat mult, mult timp. Simbolizează dragostea noastră pentru acest pământ, dragostea pentru planeta Pământ şi pentru oamenii buni de pe acest pământ.

La vernisaj, au fost mai mulţi prieteni, oameni de cultură şi spectatori.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ scriitor: Nu impresionant, nu şocant, dar fantastic. Aşa frumuseţe, aşa viziune! El concurează, dacă nu şi depăşeşte, arta picturii, arta plastică. Eu am călătorit cu dumnealui mai mult prin republică şi în timpul campaniei electorale, unde vedea un peisaj, un tablou, o imagine, se oprea imediat, mergea şi făcea fotografii.

"Aici se reflectă anotimpurile, câmpurile noastre, oamenii noştri frumoşi care sunt."

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: E o persoană de la care eu foarte multe învăţ, noi toţi învăţăm, mă molipseşte de această energie, de acest curaj.

ARCADIE SUCEVEANU poet: Este un artist foarte sensibil şi cred că se înscrie în categoria celor mai valuroşi maeştri fotografi pe care îi avem noi în acest spaţiu. Şi iată că lucrările lui, expuse astăzi, au o conataţie şi o vibraţie deosebită pentru că ele vorbesc, în primul rând, despre istoria noastră.

Vasile Șoimaru, născut la 30 aprilie 1949, este politician, economist, conferențiar universitar, publicist şi deputat. El este şi unul dintre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova. Recent, Vasile Soimaru a inaugurat o expoziție de fotografii şi în Parlamentul de la Chişinău, prin care s-a celebrat implinirea a 33 de ani de la primele alegeri parlamentare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter