Social

Filarmonica ar putea fi reconstruită după un alt proiect

Filarmonica ar putea fi reconstruită după un alt proiect

Guvernul nu a găsit bani pentru reconstrucţia Filarmonicii Naţionale ,,Serghei Lunchevici" conform proiectului arhitecţilor germani care au câştigat concursul de idei pentru refacerea imobilului. Declaraţia a fost făcută de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, pentru TVR MOLDOVA. Autorităţile analizează acum ideea de a pune în practică proiectul întocmit de specialişti basarabeni, care s-a clasat pe locul doi la concursul de anul trecut, şi care presupune cheltuieli mai mici.

A trecut aproape un an de când a fost ales câştigătorul concursului internațional de soluții arhitecturale dar Filarmonica Naţională rămâne şi astăzi în paragină. Ministrul Culturii declară că proiectul este costisitor şi încă nu s-au găsit banii necesari.


SERGIU PRODAN ministrul Culturii: „Nu trebuie aplicată graba, pe de-o parte, pe de altă parte nici nu putem sta pe loc. O să discutăm, o să vedem ce facem, poate e cazul să trecem la varianta doi, la un proiect mai puţin costisitor pentru această construcţie, asta nu înseamnă că renunţăm în totalitate la ideea unei săli noi şi moderne, după tehnologiile care sunt astăzi în lume.”


O alternativă pentru reconstrucţia edificiului ar fi proiectul arhitectural realizat de Vitalie Cataraga şi Gheorghe Cafca, din Republica Moldova, cei care au câştigat locul doi la concurs. Ministrul nu a precizat, însă, ce investiţii ar fi necesare pentru implementarea acestei soluţii.



SERGIU PRODAN ministrul Culturii: „E prematur, eu şi aşa am anticipat acum această discuţie. Este o hotărâre colegială. În primul rând vom discuta cu artişii şi cu consiliul tutelar.”


Şi directorul Filarmonicii Naţionale, Svetlana Bivol, crede că sunt şanse mai mari ca imobilul să fie reconstruit pe baza proiectului specialiştilor din Republica Moldova.  


SVETLANA BIVOL director, Filarmonica Naţională ,,Serghei Lunchevici": „Eu cred că trebuie găsită soluţia optimă, deoarece nu prea avem timp de aşteptare. Opţiunea câştigătorului premiului doi - mie, de exemplu, îmi convine foarte mult, din mai multe puncte de vedere. Ei sunt pe loc, cu ei se poate negocia, se poate veni cu sugestii şi propuneri, intervenţii. Mai ales că el este şi mai puţin costisitor, ar fi o soluţie mai reală. Acustica bună o face, totuşi, un inginerul acustic şi nu o agenţie arhitecturală.”


În mai 2023, a fost desemnat cel mai bun proiect după care urmează să fie reconstruită Filarmonica Naţională. Concursul internaţional a fost câştigat de o companie germană iar pentru implementarea ideii arhitecturale ar fi necesare 75 de milioane de euro. Amintim că, pe 24 septembrie 2020, clădirea instituţiei a fost devastată de un incendiu violent. De atunci, artiștii Filarmonicii susțin concerte la Palatul Republicii. Donaţiile pentru reconstrucţie se strâng într-un cont bancar deschis de ministerul Finanţelor. Până acum s-au strans aproximativ două milioane de lei.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter