SOCIAL

Un tânăr basarabean propune un proiect inedit de aplicare a unor tehnici mai blânde în echitaţie

Violenţa fără margini a unor proprietari de cai pare să fie o practică frecventă în Republica Moldova. Un tânăr basarabean care în urmă cu doi ani a salvat patru cai de la sacrificare, propune un proiect inedit de aplicare a unor tehnici mai blânde în echitaţie. Programul ar putea fi lansat în următorii ani.

Agni, Yuki, Casper şi Wise, sunt cei patru căluţi care au fost salvaţi de la abator, iar acum au cu totul altă viaţă la Râşcova. Când a cunoscut povestea lor tristă, Valeriu Istrati nu a stat mult pe gânduri şi a decis să-i salveze.

„În aceeaşi situaţie putea fi oricine sau chiar eu şi atunci e foarte simplu să iei deciziile care sunt corecte. Mă trezesc dimineaţa, chiar dacă e frig, plouă, eu ştiu că mi-s dragi, sunt ca o parte din mine şi oricine ar fi în situaţia asta, mi-ar plăcea să-l ajut”, a spus Valeriu Istrate,

Ajutat de un prieten, Valeriu are mare grijă de căluţii lui.

„Am adus vreo 120 de baloţi de lucernă împreună cu fân, care e perfecta pentru căluţi. Ne trebuie cam de trei ori mai mult. Sperăm că o să gasim până la iarnă”, a spus Valeriu Istrate,.

Căluţii de la Râşcova au parte de cele mai bune condiţii, chiar dacă întreţinerea lor nu e deloc ieftină.

„Preţul la lucernă a crescut de trei ori. Dacă în 2018 am luat baloţi similari cu 18 lei, acum am avut mare noroc să-I găsim cu 65 de lei, dar baloţii de lucernă sunt 100 de lei”, a precizat Valeriu Istrate,.

De curând, în familie a intrat un nou membru. Noana are abia 9 luni dar a fost la un pas să aibă aceeaşi soartă, a cuţitului de la abator. Liviu, un tânăr din Chişinău, a văzut întâmplător anunţul de vinzare al animalului propus pentru sacrificare.

„Suna pentru mine foarte trist cân I-am văzut poza aşa frumoasă. Ai nevoie de curaj ca să faci aşa un pas, dar odată ce îl faci, cunoşti o relaţie foarte interesantă om-cal. Acum Nohana mă urmează peste tot. Mai mult de o lună a locuit în Chişinău, pe strada Studenţilor, sunt convins că multă lume a văzut-o. Mulţi se îngrijorau că e abandonată.”, a spus LIVIU TVERDOSTUP.

Noana este acum prietenul devotat al lui Liviu. Se înţeleg de minune.

„Am venit dimineaţa la 7,  i-am dat de ştire printr-un sunet şi i-a mi-a răspuns tot printr-un sunet că m-a recunoscut”, a spus Liviu.

A venit sezonul rece, şi Liviu nu mai avea unde să o adăpostească pe Noana. A apelat la Valeriu şi … unde mănâncă patru cai, mai poate mânca şi al cincilea.

„De aceea noi am zis că loc în grajd găsim, atât timp cât tu vrei să explorezi relaţia lui cu el şi să ai grijă faţă de el, cu cel mai mare drag o vom acceptăm la noi, la sanctuar”, a spus Valeriu istrate.

Valeriu este iniţiatorul unui proiect de dezvoltare a echitaţiei naturale. Tânărul îşi propune ca, în următorii doi ani, cel puţin 10 oameni să fie instruiţi în acest domeniu, pentru a îmbunătăţi viaţa a cel puţin 100 de cai din satele basarabene.

„Având un grup de oameni, vom vedea ce este potrivit pentru a face, pentru că eu nu pot să mă duc la un om în ogradă şi să spun – uite, nu aşa se face, moşule. Hai să-ţi arăt eu cum se face. Însă noi putem merge prin sate, să invătăm copii, să organizăm evenimente. Să vadă cât e de magic să interacţionezi cu ei”, a precizat Valeriu Istrate.

Valeriu, ajutat de experţi din SUA şi Germania, va crea un program special, care va permite salvarea cailor de bătăi, exploatare şi abatoare.

„Scopul nostru este ca să atingem viaţa şi altor cai. Deaceea, vreau să organizăm o infrastructură. Orice om din sat, sau satele vecine, să nu se ia după moda cu biciul, cu furca, de interacţiune cu calul, dar se poate foarte lejer, simplu cum poţi interacţiona cu caii”, a spus Valeriu Istrate.

În această toamnă, Valeriu a pornit cu caii într-o călătorie. Şi-au propus să găsească pajiştea ideală şi timp de o lună au străbătut plaiurile Basarabiei.

„Moldova e o ţară destul de deruloasă şi am văzut ce înseamnă să mergi la deal, la vale. Am oboist şi noi, şi căluţii, ca apoi să găsim cel mai bun drum, fiind în văile râurilor. 5699 Musca 00:45-00:53 toate acestea au fost posibile, pentru că am avut încredere şi focusul a fost de a le crea lor o călătorie plăcută”, a spus Valeriu Istrate.

Călătoria a fost ca o terapie atât pentru stăpân, cât şi pentru căluţi.

„Wise la noi are 10 anişori. În primii 5 ani el a fost la trăsură, a fost călărit, aparţinea unui băiat care era tare violent, a mâncat bătaie, din păcate prea des şi are şi traume fizice. Eu nefiind psiholog şi nefiind specialist am reuşit să-l ajut să treacă peste aceste momente, să-şi recapete încrederea, să se echilibreze emoţional”, A SPUS Valeriu Istrate.

Valeriu vede animalele ca pe cineva apropiat şi drag. La oferă iubire şi compasiune. Iniţiativele sale au nevoie de sprijin. A fost creată o platformă on line, unde toţi iubitorii de animale pot contribui pentru o viaţă mai bună a necuvântătoarelor.