SOCIAL

Specialist: Cetatea Tighina este în mare pericol, dacă nu se iau măsuri urgente de consolidare

post-img

Cetatea Tighina este în mare pericol, dacă nu se iau măsuri urgente de consolidare. Zidurile au goluri iar temelia este şubredă. Sunt concluziile îngrijorătoare ale unei expertize tehnice făcute de o companie italiană, care a folosit metode inovative de cercetare. Renovarea obiectivului istoric se va face cu bani europeni.

Experţii italieni spun că zidurile cetăţii sunt pline de goluri, rămase după ce au putrezit bârnele de lemn folosite la construcţie. De aceea, au aparut crăpături iar pereţii devin tot mai fragili. Temelia cetăţii este, şi ea, şubredă iar unul dintre turnuri este într-o stare de degradare extremă.

Specialiştii au identificat soluţii pentru conservarea cetăţii, fară să-i modifice aspectul. Pe baza acestor cercetări urmează să fie realizat proiectul de renovare. Lucrările se vor face cu bani europeni, fiind alocate peste două milioane de euro.

În timpul expertizei, specialiştii au făcut săpături în mai multe puncte ale cetăţii şi au descoperit mai multe obiecte ce datează din secolul XVI –XVII - o monedă, resturi de veselă, potcoave şi ghiulele de tun, dar şi  fragmente de ceramică din diferite perioade istorice.

Cetatea Tighina a fost ridicată în secolul  XIV–lea, pe timpul domniei lui Ştefan Cel Mare, ca să apere locuitorii de zonă de tătari. Construcţia iniţială a fost din pământ şi lemn. Proiectul de renovare a cetăţii face parte din programul "Măsuri de promovare a încrederii", implimentat de PNUD. În cadrul aceluiaşi program va fi renovat şi Circul din Chişinău.