Social

Peștele a fost la mare căutare în piețele din Chișinău, în ajunul Floriilor

Peștele a fost la mare căutare în piețele din Chișinău, în ajunul Floriilor

În ajun de Florii, peştele a fost la mare căutare în pieţele din Chişinău. Creștinii care au postit săptămâni la rând vor să aiba mâine peşte pe masa de sărbătoare, aşa cum cere tradiţia. Este a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Pentru noi e o sărbătoare frumoasă, la ţară mai ales şi numai decât ne străduim să avem un peşte pe masă.

„Am ţinut post. Nu tot postul dar am ţinut şi cumpărăm peşte, să mâncăm peşte. Pe doi peşti 250 de lei am dat. Ce să facem, trebuie să mâncăm.”

„ În Postul Mare sărbătoarea de Florii este cea mai mare sărbătoare. După ea merge Învierea Domnului, Paştele lui Isusu Hristos. E foarte plăcut. Ne ducem la biserică. Se sfinţesc crenguţele de salcie.”

Cel mai căutat a fost peştele viu iar clienţii au avut de unde alege. Un kilogram s-a vândut astăzi cu preţuri între 40 şi 80 de lei, în funcţie de specie.

„Care şi cum au bani. De două kilograme, de trei.  Aşa că se mănâncă numai într-o zi. Azi icra mâine peştele.”

„De la 30 la 45 costă  fitofagul, tolstolobul. Crapul de la 60 în sus. Aşa sunt preţurile. Caras 40-45.”

Tradiţia spune că se mănâncă peşte de Florii pentru ca oamenii să aibă putere pentru încă o săptămână de post, ultima înaintea Învierii.

CONSTANTIN OLARIU, preot: „Cei care au postit, care s-au spovedit, s-au împărtăşit, să aibă şi o mângâiere trupească. Ca să putem intra în Săptămâna Patimilor, într-o săptână plină de rugăciuni şi de nevoinţă, să putem intra cu forţe proaspete, cu forţe noi.”

De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter