SOCIAL

Medicii cardiologi şi cardiochirurgi din Republica Moldova vor fi instruiţi în România şi Italia, în aplicarea tehnicilor inovative în tratarea maladiilor cardiovasculare

post-img

Specialiştii din domeniul cardiologiei şi cardiochirurgiei din Republica Moldova vor fi instruiţi în realizarea tehnicilor moderne a procedurilor invazive şi neinvazive pe cord, de către specialiştii în domeniu din Italia şi România.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a semnat un nou Acord de colaborare în cardiologie şi cardiochirurgie cu Universitatea Bicocca din Milano Policlinico di Monza Hospital Group.
 
Documentul prevede cooperarea între Universitatea din Italia şi Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, Institutul de Cardiologie, Spitalul Internaţional ,,Medpark", Universitatea de Medicină ,,Titu Maiorescu" din Bucureşti, Spitalul Monza din Bucureşti.
 
Documentul specifică desfăşurarea mai multor programe de formare profesională cu individualizarea mai multor domenii principale de pregătire a cadrelor.
 
Acordul de cooperare a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii în baza unui alt acord şi prevede colaborări în domeniul activităţilor culturale, didactice, educaţionale şi de cercetare în tratamentul bolilor cardiovasculare.
 
Începând cu anul 2006, Republica Moldova colaborează cu Cardioteamul Grupului Policlinic din Monza în pregătirea specialiştilor în domeniul cardiologiei şi cardiochirurgiei. Echipele cardiologice şi cardiochirurgicale italiene au realizat mai multe vizite în Republica Moldova în cadrul cărora au efectuat operaţii pe cord deschis la pacienţii adulţi şi copii în Departamentul de cardiochirurgie a Spitalului Clinic Republican.
 
Tinerii specialişti au avut posibilitatea să participe la Cursurile Internaţionale organizate în cadrul Fundaţiei „Ettore Majorano” având ca sediu locaţia Erice (Sicilia). Au fost efectuate teleconferinţe on-line, având ca obiectiv prezentări tematice, reportaje din sălile de operaţii în direct, însoţite de comentariile celor mai renumiţi cardiochirurgi din Europa.
 
Statisticile anului 2017, arată că circa 680.135 de persoane suferă de boli ale aparatului circulator şi au fost efectuate aproximativ 4720 de intervenţii pe cord.