Extern

Ucraina afirmă că a dejucat un complot rusesc de asasinare a lui Zelenski. Planul crimei

post-img
imagine simbol
Sursa foto: Profimedia Images

Serviciile de securitate ucrainene au arestat doi colonei ucraineni și i-au acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Acestea au declarat că complotul lor viza, de asemenea, oficiali de top din cadrul serviciilor de informații ucrainene, scrie The New York Times, potrivit tvrinfo.ro.

Serviciile de securitate ucrainene au declarat marți că au dejucat un complot rusesc de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski și a altor personalități militare și politice de rang înalt. Doi colonei ucraineni acuzați că au participat la complot au fost arestați sub suspiciunea de trădare.

Agenția ucraineană de informații interne, SBU, a afirmat că în complot a fost implicată o rețea de agenți – inclusiv cei doi colonei – care era condusă de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, sau FSB, principalul succesor al KGB. Potrivit SBU, agenții care lucrau sub conducerea Rusiei aveau sarcina de a identifica persoane apropiate de serviciul de securitate al lui Zelenski, care l-ar putea lua ostatic pe acesta și ulterior să-l ucidă.

În declarația agenției se precizează că printre ceilalți înalți oficiali ucraineni vizați în complot se numără Vasil Maliuk, șeful SBU, și generalul Kirilo Budanov, șeful agenției de informații militare ucrainene. Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Nu este prima dată când Ucraina a raportat o potențială tentativă de asasinat care vizează liderii săi de vârf. Zelenski a declarat într-un interviu acordat unui canal de televiziune italian la începutul acestui an că serviciile sale de securitate i-au spus despre mai mult de 10 tentative.

Serviciile de securitate ucrainene au oferit puține detalii despre comploturile anterioare de asasinat. De data aceasta însă, agenția a făcut o declarație în care a descris în detaliu modul în care urmau să fie uciși oficialii ucraineni.

Cum ar fi trebuit să decurgă asasinatul

Serviciile au declarat că cei doi colonei acuzați în complot aparțineau Administrației Securității de Stat, care protejează înalții oficiali. Ei au fost recrutați înainte de începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, potrivit sursei citate, care a identificat trei membri FSB – Maxim Mișustin, Dmitro Perlin și Oleksîi Kornev – ca fiind cei care au condus operațiunea de la Moscova. Identitatea celor doi colonei ucraineni nu a fost dezvăluită.

Într-o înregistrare video difuzată de serviciile de securitate, un bărbat identificat ca fiind unul dintre colonei, cu fața încețoșată, descrie detalii ale aparentului complot care presupunea blocarea lui Zelenski în momentul în care acesta intra sau ieșea dintr-o clădire. Autenticitatea înregistrării video nu a putut fi confirmată în mod independent.

În ceea ce privește tentativa de asasinat care îl viza pe generalul Budanov, serviciile au declarat că aceasta a fost planificată să aibă loc înainte de Paștele ortodox. Rețeaua de agenți FSB din Ucraina a fost însărcinată cu observarea și transmiterea de informații despre locul în care se află generalul Budanov, au declarat serviciile de securitate ucrainene.

Odată ce locația sa ar fi fost confirmată și comunicată, acesta ar fi fost ținta unui atac pe mai multe niveluri, care ar fi implicat un atac cu rachete, urmat de un atac cu drone pentru a ucide persoanele care fugeau și apoi un al doilea atac cu rachete, au declarat serviciile de securitate.

Armele au fost furnizate unuia dintre colonei, inclusiv drone de atac, muniție pentru un lansator de rachete și mine antipersonal, potrivit serviciilor de securitate și procurorului general al Ucrainei. Colonelul urma să transmită armele altor agenți pentru a efectua atacul, se arată în comunicatul ucrainean.

Rusia nu a făcut niciun comentariu imediat pe marginea acestor acuzații.

Aparentul complot de asasinare este cel mai recent dintr-o serie de tentative de atacuri sau atacuri reușite asupra unor personalități ucrainene.

Soția generalului Budanov a fost otrăvită la sfârșitul anului trecut, potrivit agenției de informații militare ucrainene, într-un incident care a dus la speculații pe scară largă că Rusia își intensifică eforturile de a viza conducerea de rang înalt a Ucrainei. Generalul Budanov a declarat în februarie că este dificil de spus dacă otrăvirea a fost o încercare de a-l ucide, dar a lăsat să se înțeleagă că Rusia se află în spatele acesteia.

De asemenea, Zelenski a fost ținta a numeroase tentative de asasinat, potrivit serviciilor de securitate ucrainene. Nu mai departe de luna trecută, SBU a raportat că a arestat, în cooperare cu serviciile de securitate poloneze, un polonez despre care a spus că s-a oferit să spioneze în favoarea Rusiei ca parte a unui complot de asasinare a lui Zelenski.

De asemenea, se crede că Ucraina ar fi fost implicată în uciderea mai multor voci pro-Kremlin din Rusia. Agențiile de informații americane cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat un atentat cu mașină-capcană care, în 2022, a ucis-o pe Daria Dughina, fiica unui important naționalist rus. Iar în decembrie, un fost deputat ucrainean care locuia în apropiere de Moscova a fost asasinat de agenți ai serviciilor de securitate ucrainene, potrivit Financial Times, care a citat doi oficiali ucraineni cu cunoștințe directe despre incident.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter