Social

Astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău s-a sărbătorit a Treia Zi de Paște

Astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău s-a sărbătorit a Treia Zi de Paște

A fost sărbătoare astăzi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău. Îmbrăcaţi în straie populare, prietenii instituţiei de cultură au venit să se bucure de a treia zi de Paşte, aşa cum fac an de an. Evenimentul a început cu vernisarea unei expoziţii cu obiecte importante din istoria Mănăstirii Răciula, marcând astfel 230 de ani de la fondarea lăcaşului de cult. Vizitatorii s-au bucurat şi de un recital de cântece pascale. Evenimentul a ajuns la cea de-a XXI-a ediţie.

La expoziţia "Toiagul stăreției–scara spre Înviere la Mănăstirea Răciula", oamenii au putut admira obiecte unice aparţinând lăcaşului de cult, unele vechi de mai bine de un secol. Ei au putut afla chiar de la maici mai multe despre istoria plină de încercări a mănăstirii.


LAVRENTIA maică, Mănăstirea Răciula: „Maicile făceau împletituri manuale, plecau la piaţă, le vindeau şi după asta cumpărau grâu, cereale, lapte sau carne şi dădeau la stat postal. În 1959, mănăsirea se închide cu zece zile tragice cei din oamenii care au scris scrisoare la Moscova sunt trimişi la închisoare în Rusia, în Siberia, la frig.”


SILVIA GROSU doctor conferenţiar: „Mergând de mai multe ori, am văzut cărţile vechi care sunt acolo. Le regăsesc acum în vitrine şi mă bucur foarte mult. Ştiţi cu câtă bătaie de cap şi cu cât risc pentru viaţă maicile le-au ascuns, în nişte locuri când îţi povestesc nu îţi vine a crede. Şi cărţile mitropolitului l-am văzut, primul abecedar cu grafie latină din 1917 este în vitrină, mi-au dat lacrimile.”


Oaspeţii muzeului s-au bucurat şi de un recital de cântece pascale, la care au participat mai multe ansambluri din Republica Moldova.


Expoziţia va fi deschisă până pe 21 iulie. Mănăstirea Răciula a fost fondată la sfârșitul secolului al XVIII-lea. La început a fost lăcaş de călugări, dar s-a transformat în obște de călugărițe. În 1878, în schit a fost deschisă o școală primară pentru fetele orfane şi cele din familiile nevoiaşe din localitate.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter