SOCIAL

Lipsa asistenţilor medicali, tot mai simţită în spitalele din R. Moldova

Stau zi şi noapte alături de cei aflaţi în suferinţă. Le administrează tratamentul şi nu uită niciodată să le spună o vorbă bună. Este vorba de moaşe şi de asistentele medicale, pentru care nu există satisfacţie mai mare decât să vadă un pacient că se simte bine şi pleacă acasă sănătos. În semn de recunoştinţă pentru munca lor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat anul 2020 – Anul Asistentului medical şi al moaşei.

Anul acesta, Eugenia Garaba împlineşte 40 de ani de activitate în acest domeniu. Este asistent medical superior la secţia terapie a Spitalului Clinic Municipal numărul 1 din Chişinău. Practic, toată viaţa şi-a dedicat-o îngrijirii celor aflaţi în suferinţă.
 
EUGENIA GARABA, asistent medical superior: „La noi pacienţii se tratează cu diferite maladii: pneomonii, hipertensiune arterială, gastrite, bronşite. Foarte mare răbdare trebuie să aibă o asistentă medicală, să îi asculte, să îi îngrijească, să le facă tratament la timp şi calitativ”.
 
În spitalele din Republica Moldova, astfel de asistente cu experienţă de decenii sunt din ce în ce mai puţine. Multe au ales să îşi facă meseria în străinătate, în condiţii mult mai bune şi pe salarii decente. Aşa că instituţiile sanitare se confruntă, din ce în ce mai mult, cu deficit de personal. La Spitalul Clinic Municipal numărul 1 din Chişinău, ar mai fi nevoie de încă 15 asistente medicale, pe lângă cele aproape 300 care lucrează acum.
 
EUGENIA GARABA: „Au plecat multe, avem asistente medicale în Germania dusă, în Italia, una a plecat în Canada. Chiar doi ani în urmă a plecat o asistentă medicală în Israel”.
 
Duc mare lipsă de asistente medicale şi spitalele private. Într-o astfel de instituţie sanitară din Chişinău lucrează peste 90 de asistente dar ar mai fi nevoie de încă 20, până la sfârşitul anului.
 
ZINAIDA STOICA, asistent medical superior, secţia ATI: „Numărul de ore de lucru creşte pentru asistentele medicale, atunci când ai un număr insuficient, de asta ne străduim să facem faţă cu numărul pe care îl avem, dar totodată promovăm şi aşteptăm lucrători tineri”.
 
După o activitate intensă în maternitatea din Orhei, Alexandrina Unţescu a decis să se mute la un spital privat. Tânăra a îndrăgit această profesie dintotdeauna şi acum se bucură de fiecare dată când un mic pacient se simte mai bine.
 
ALEXANDRINA UNŢESCU, asistent medical, terapie nou-născuţi: „Cel mai greu este cateterizarea la copii, mai ales când vin cu febră vinele se spazmează şi foarte greu facem cateterizarea. Când sunt mai mulţi copii şi stau mai mul timp te ataşezi ca de copii tăi”.
 
Mihaela Armasari este asistent medical la Departamentul de Urgenţă al unui spital privat. A venit aici acum trei ani, după ce a studiat la Colegiul de medicină.
 
MIHAELA ARMASARI, asistent medical: „Prin faptul că este obositor, psihologic, la sfârşit de zi ne face satisfacţie ceea ce facem că poţi să ajuţi un om. Sunt zile aglomerate când putem primi pe zi şi câte 40 de pacienţi pe zi”.
 
În spitalele de stat din Republica Moldova lucrează aproape 20 de mii de asistenţi medicali. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest domeniu va înregistra un deficit de forţă de muncă de 50% până în anul 2030. Asta în condiţiile în care, în multe ţări, asistentele medicale şi moaşele reprezintă peste jumătate din forţa de muncă în domeniul medical.