SOCIAL

Festivalul dovleacului la Chişinău. Bucătarese iscusite i-au desfătat pe oaspeţii de la târg cu bucate delicioase preparate din „vedeta toamnei”

Tradiţionalul târg EcoLocal din Chişinău, unde vin producători din diferite regiuni ale Republicii Moldova, a fost învăluit azi de mirosul îmbătător de dovleac proaspăt. Bucătarese iscusite i-au desfătat pe oaspeţi cu bucate delicioase preparate din dovleac – o legumă cu proprietăţi benefice pentru organism.

Azi, Târgul Eco Local s-a transformat într-o adevărată sărbătoare culinară a cărei vedetă a fost dovleacul. La tarabele producătorilor locali abureau diferite bucate preparate din dovleac chiar în faţa vizitatorilor. Angela Bejenaria venit din raionul Donduşeni pentru a-i ospăta pe vizitatori cu bucate tradiţionale din nordul republicii. Pe tigaia încinsă, a prăjit clătite aromate cu dovleac după o reţetă moştenită de la bunica sa.

Cei veniţi azi la Târgul Eco Local s-au putut încălzi gustând ciorbă fierbinte de dovleac. S-au convins că e foarte delicioasă şi potrivită pentru o zi răcoroasă de toamnă. Aşa că nu au ezitat să întrebe care e reţeta.

STELA BABII FETESCU, producător local: „Fiecare soi de dovleac este destinat pentru o reţetă aparte, dovleacul placentar este dulce şi nu-l punem la supe, există dovleac cu un gust mai neutru, spre legumă şi pe acela cu aromă de dovleac dară fără dulceaţă îl punem în supe.”

În afară de bucate gătite după reţete autohtone, precum plăcintele sau tartele cu dovleac, doritorii de noi senzaţi culinare au desgustat celebrele murături coreene - Kimchi. Acum, acestea sunt preparate şi la Chişinău de unii dintre cei care au îndrăgit bucătăria asiatică.

Atmosfera de la târg a fost întregită de un program artistic al ansamblului "Dolmeanca" dedicat marelui regizor, scenarist şi poet Emil Loteanu, care ieri ar fi împlinit 85 de ani.

Târgul sezonier EcoLocal se desfăşoară în fiecare zi de sâmbăta şi duminica între lunile martie şi decembrie ale anului.